Image
Patrik Andersson.
Patrik Andersson. Bild: Serneke

Serneke utreder jättesatsning i Järfälla

Bolag Serneke, Järfälla kommun och Svenska Fotbollförbundet tecknar ett intentionsavtal om att utreda möjligheten för ett nytt nationellt utvecklings-, tränings- och utbildningscenter för svensk fotboll i Barkarbystaden.
Publicerad den 1 November 2019

Järfälla kommun arbetar just nu med att utveckla området Barkarbystaden till en levande stadsdel med bostäder, handel, service, kultur och idrott. Serneke är redan en del i utvecklingen av den nya stadsdelen genom projekt Barkarby City, ett område med bostäder, handel, service samt Stockholms första inomhusanläggning för längdskidåkning.

Järfälla kommun, Svenska Fotbollförbundet och Serneke ser att en etablering av ett nationellt träningscenter för svensk fotboll i Barkarbystaden skulle stärka stadsdelens profil som idrottscenter och besöksmål och dessutom bidra med arbetstillfällen. Intentionsavtalet handlar om att genom en förstudie gemensamt utreda förutsättningarna för att genomföra detta.

– Det är både ärofyllt och speciellt, både för bolaget och mig personligen, att få utreda möjligheterna att utveckla svensk fotbolls framtid i Barkarbystaden. Jag är säker på att Serneke har mycket att tillföra i fråga om att hitta lösningar som bidrar både till SvFF:s behov och stadsdelens bästa, säger Patrik "Bjärred" Andersson, affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling och tidigare svensk landslagsspelare i fotboll.

– Att bygga med idrott i centrum har alltid varit något som vi förespråkat. Vi är övertygade om att det är en viktig ingrediens i en hållbar stadsutveckling och en bättre folkhälsa. En anläggning som samlar resurserna för att utveckla svensk fotboll skulle tillföra stora fördelar i Barkarbystadens vision om en levande stad, säger Ola Serneke, VD och koncernchef i Serneke Group.

– Svenska Fotbollförbundets ambition är att fortsätta utveckla svensk fotboll för att hålla världsklass. Det kräver förutsättningar som mäter sig med de absolut bästa. För att alla våra landslag, från ungdomsnivå till A-landslagen, ska ges bästa förutsättningar att göra ett så bra resultat som möjligt är ett nationellt träningscenter en viktig pusselbit. För det fall det blir av så ger det oss också en bra möjlighet att samla våra utbildningar och utveckla arbetet med forskning och utveckling, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

I den kommande förstudien ska en tid- och processplan tas fram som beskriver vilka beslut som behöver fattas och när i tid detta måste ske. Förstudien ska också ligga till grund för kommande beslut om detaljplaneuppdrag, ramavtal, markanvisningsavtal som reglerar villkoren för planläggning, marköverlåtelse och principer för genomförande av byggnationen.

– Jag är glad över att SvFF och Serneke nu väljer att gå in i det här intentionsavtalet. Det tydliggör Barkarbystadens attraktiva och kollektivtrafiknära läge samtidigt som jag ser positiva synergieffekter för föreningslivet i Järfälla och hela Stockholmsregionen, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Förslaget om intentionsavtal mellan Serneke, Järfälla kommun och SvFF för nytt nationellt träningscentrum i Barkarbystaden tas upp för beslut i kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 11 november.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige