Image
Ola Serneke.
Ola Serneke. Bild: Serneke

Serneke: Minusresultat men stark orderstock

Bolag Serneke redovisar ett rörelseresultat om -149 miljoner kronor (18) för Q1, varav engångskostnader utgör -135 miljoner kronor. Samtidigt är orderstocken historiskt stor.
Publicerad den 5 Maj 2020

Q1-siffrorna:
• Orderingången uppgick till 2 975 Mkr (1 177) och orderstocken uppgick till 10 576 Mkr (5 973).
• Intäkterna uppgick till 1 814 Mkr (1 480).
• Rörelseresultatet uppgick till -149 Mkr (18) varav engångskostnader utgör -135 Mkr.
• Tillgängliga likvida medel vid periodens utgång uppgick till 587 Mkr.
• Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -233 Mkr (-262).
• Periodens kassaflöde uppgick till - 50 Mkr, varav Karlatornet påverkade med -140 Mkr.
• Periodens resultat uppgick till -106 Mkr (10).
• Försäljningen av Karlatornet skjuts på framtiden som en direkt följd av det osäkra läget på den globala finansmarknaden orsakat av Coronapandemin. Aktivitetsnivån i projektet har gått ner till ett minimum och kostnader i samband med det har belastat kvartalet om 58 Mkr.

• Arbetet med omorganisationen fortskrider och effektiviseringsåtgärder implementeras som frigör cirka 200 miljoner på årlig basis från och med början av 2021. Åtgärderna reducerar kostnader över hela organisationen och innebär att upp till 100 tjänster varslas om uppsägning. I kvartalet har organisationsomställningar belastat resultatet om 30 Mkr.

Vd Ola Serneke:
– Den anpassning vi gör i vårt bolag ska ses i ljuset av den dagsaktuella situationen påverkad av covid-19 men är främst en del i ett mer långsiktigt arbete med syfte att ändra huvudfokus från tillväxt till lönsamhet. Våra ekonomiska resultat den senaste tiden är ett tecken på att vi efter många år av stark tillväxt är inne i en fas där vi behöver göra det som vi alltid varit bra på – våga ifrågasätta, ta beslut och fortsätta fokusera framåt.

– Vi väljer att göra detta just nu, inte bara för att det krävs av oss, utan också för att förutsättningarna för det är goda, trots en något oviss situation med pandemin. Vi har en historiskt stark orderbok på cirka 10,5 miljarder kronor, vilket är nästan en fördubbling jämfört med vid samma tidpunkt för ett år sedan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Cibus tillväxtplaner efter nya storköpet

Bolag Cibus fortsätter göra stora portföljförvärv. Efter att ha köpt 72 fastigheter i Finland från Sagax berättar vd:n Sverker Källgården om tillväxtstrategin, den nya storägaren, planerna för andra halvåret 2021 och om expansionsmöjligheter till Norge och Danmark.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY