Image
Vänersborgs Tingsrätt ska stå klar 2026
Vänersborgs Tingsrätt ska stå klar 2026 Bild: Visulent Fojab

Serneke bygger ny domstolsbyggnad i Vänersborg

Bygg/Arkitektur Serneke och Hemsö Fastigheter AB har tecknat ett totalentreprenadavtal gällande nya lokaler för Vänersborgs Tingsrätt. Projektet genomförs i samverkan och omfattar demontering av befintliga byggnader samt nybyggnation av cirka 6 850 kvadratmeter lokalyta. Ordervärdet uppgår till cirka 285 miljoner kronor.
Publicerad den 11 November 2022

Hemsö Fastigheter AB och Serneke ska i samverkan uppföra en ny domstolsbyggnad i centrala Vänersborg. Byggnaden kommer inrymma cirka 130 arbetsplatser, 11 rättssalar (varav två säkerhetssalar), säkerhetskontroll med anslutande reception, allmänhetens ytor, personalens kanslilokaler samt intransport och rum för frihetsberövade.

– Vi är så nöjda med den produkt som vi gemensamt tagit fram tillsammans med Serneke och Fojab. Tingsrätten är funktionell, hållbar och gedigen. Jag ser mycket fram mot gruppens fortsatta samarbete, säger Hanna Tengberg, projektutvecklare på Hemsö.

De cirka 6 850 kvadratmetrarna kommer husera både tingsrätten samt mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Byggnaden förbereds även för framtida utbyggnation där flöden och säkerhetszoner redan nu säkerställs för att möjliggöra ändamålsenliga lokaler i många år framöver.

– Vi är glada och stolta över uppdraget att i samverkan med Hemsö uppföra den nya signaturbyggnad som ska inrymma Vänersborgs tingsrätt. Vi är väl medvetna om byggnadens komplexitet och har en klar plan kring genomförandet och ser fram emot att få starta arbetet med att forma en gedigen, funktionell och långsiktigt hållbar samhällsbyggnad, säger Christoffer Sundin, arbetschef på Serneke.

Projekteringen av den nya domstolsbyggnaden startar omgående och beräknad byggstart sker under hösten 2023. Planerat färdigställande sker sommaren 2026. Projektet är villkorat av regeringens godkännande, vilket förväntas till hösten. Ordervärdet om 285 miljoner kronor inkluderas i orderingången för det fjärde kvartalet 2022.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige