Image

Sepref: Dämpade prognoser

Sverige Seprefs konsensusprognos visar att framtidsförväntningarna har dämpats på de tre storstädernas fastighetsmarknader. Mest positiva när det gäller hyrestillväxten är man i Stockholm, medan man i Malmö har sänkt förväntningarna.
Publicerad den 2 September 2011
Karin Witalis. Bild: DTZ. Bild: DTZ
Karin Witalis. Bild: DTZ.

Kontorshyresmarknaden fortsätter att utvecklas stabilt det närmaste kvartalet med viss hyresuppgång i Stockholm, enligt senaste konsensusprognosen från Sepref – the Swedish Property Research Forum. Konsensusprognosen för prime office rent i Stockholm Q3 2011 är 4 700 kronor per kvadratmeter och år. För Q2 2011 var prognosen 4 500 kr.

Prognosen för Göteborg ligger kvar på 2 400 kronor för Q3 2011, oförändrad sedan förra kvartalet.

I Malmö har hyresprognosen justerats ned något. Från 2 250 kronor förra kvartalet till 2 200 kronor för Q3 2011.

- Helt klart är att stämningsläget har förändrats i marknaden, säger Karin Witalis, ordförande i Sepref.

Förväntningarna om stigande hyror på ett års sikt har dämpats det här kvartalet. I Malmö räknar samtliga svarande med oförändrade hyror. Förra kvartalet räknade 50 procent av de svarande med stigande hyror. I Göteborg har andelen som förväntar sig stigande hyror sjunkit från 100 procent till 44 procent, och i Stockholm räknar 38% med stigande hyror det närmaste året – ner från 85 procent förra kvartalet.

Konsensusprognosen för avkastningskraven, prime office yield, i Stockholm har sjunkit från 4,78 procent förra kvartalet till 4,75 procent för Q3 2011.

Majoriteten av de svarande, 67 procent, bedömer att avkastningskraven kommer att förbli oförändrade i Stockholm det närmaste året och 25 procent räknar med stigande avkastningskrav. Åtta procent kalkylerar med sjunkande avkastningskrav på 12 månaders sikt.

För Göteborg är prognosen för prime office yield Q3 5,20 procent, vilket är samma som förra kvartalet. I Malmö ligger avkastningskraven kvar på 5,50 procent.

Majoriteten, cirka 90 procent av de svarande, räknar med oförändrade avkastningskrav på ett års sikt i både Malmö och Göteborg. Sjunkande avkastningskraven är det inte någon som förväntar sig det närmaste året i Malmö och Göteborg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige