Image

Semrén och Månsson öppnar i Sankt Petersburg

Bolag Semrén och Månsson öppnar ett kontor i Sankt Petersburg, Ryssland. – Vi har verkat i Ryssland av och till de senaste 15 åren. Nu har vi så många konkreta projekt att det är läge att etablera oss mer permanent på den ryska marknaden, säger Magnus Månsson, ägare och koncernchef i Semrén & Månsson.
Publicerad den 4 Juni 2012
Magnus Månsson. Bild: Semrén & Månsson. Bild: Semrén & Månsson
Magnus Månsson. Bild: Semrén & Månsson.

Det nya arkitektkontoret i Sankt Petersburg är Semrén & Månssons andra internationella etablering. Förra året startade företaget även verksamhet i Polen.

– Vi kommer till en början att vara fem medarbetare på det ryska kontoret – en vd, en byggnadsingenjör och tre arkitekter. Dessutom kommer flera av uppdragen att stödjas av den samlade kompetens vi har bland våra svenska medarbetare inom olika specialområden.
När Semrén & Månsson nu startar verksamheten i Ryssland finns det redan en lång rad projekt att arbeta med, framförallt i Sankt Petersburg och i dess närområden.

– Det handlar om allt från flerbostadsprojekt till kontorsbyggnader och stadsplanering. Dessutom har vi fått uppdraget att utforma ett nytt bostadsområde med villor och radhus samt ansvara för ombyggnaden av ett helt kvarter i centrala Sankt Petersburg som bland annat inrymmer ett kulturhus.

Just nu är efterfrågan på den ryska marknaden stor på västerländsk arkitektur och kunnande inom energi och ekologi.

– Vi är attraktiva främst på grund av vår design, både vad gäller gestaltning och smarta, attraktiva bostadslösningar. Dessutom är vi i framkant när det gäller ekologiskt och energismart byggande. Det är något som verkligen efterfrågas i Ryssland där energiförbrukningen idag är sex gånger högre än genomsnittet i EU, säger Magnus Månsson.

Ett effektivt och rationellt arbetssätt bidrar också till det goda rykte som omgärdar svenska arkitekter på den ryska marknaden.

– Man blir lätt hemmablind och glömmer bort vilket fantastiskt och väl fungerande system vi har i konsultledet inom byggnation i Sverige, med strukturerade arbetsprocesser och ordning och reda i projekten. Det skapar leveranssäkerhet och en förbättrad ekonomi för beställarna. För mig är det en del i vad god arkitektur handlar om: att tillföra värden och minska kostnader – samhälleliga, mänskliga och ekonomiska.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige