Image

Selin: ”Ingen avmattning i efterfrågan”

Bolag Balders förvaltningsresultat för Q2 ökade med 49 miljoner kronor till 172 miljoner kronor (123). - Första halvåret i år har uppvisat det bästa förvaltningsresultatet i Balders historia för den här perioden, konstaterar Erik Selin, vd för Balder.
Publicerad den 28 Augusti 2012
Erik Selin. Bild: Emma Granberg. Bild: Emma Granberg
Erik Selin. Bild: Emma Granberg.

För halvåret landade förvaltningsresultatet på 303 miljoner kronor (209).
Hyresintäkterna uppgick för Q2 till 426 miljoner kronor (355) och fastighetskostnaderna till 124 miljoner kronor (103), vilket medför att driftsöverskottet har ökat med 19 procent och gav ett driftsöverskott för andra kvartalet med 302 miljoner kronor (253). Överskottsgraden uppgick till 71 procent (71).

Periodens resultat efter skatt uppgick till 135 miljoner kronor (187), motsvarande 0,69 kronor per aktie (1,17). Resultatförändringen beror främst på minskade positiva värdeförändringar avseende fastigheter.

Resultatet har påverkats av värdeförändringar avseende fastigheter med 92 miljoner kronor (231), orealiserade värdeförändringar avseende räntederivat med –83 miljoner kronor (–103) samt resultat från andelar i intressebolag om 17 miljoner kronor (6).

- Det fortsätter att gå bra för oss. Ökningen av driftsnettot andra kvartalet blev 20 procent och uppgick till 302 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet ökade med 40 procent till 172 miljoner kronor, konstaterar vd Erik Selin i vd-ordet.

- Resultatökningen beror huvudsakligen på ett större fastighetsbestånd men också på ökade intäkter i befintligt bestånd och på att vår organisation har fortsatt fokus på att driva en kostnadseffektiv förvaltning.

- Förvärvsintensiteten var extremt hög runt årsskiftet vilket resulterade i att vi under första kvartalet förvärvade fastigheter för drygt 2,2 miljarder kronor. Under andra kvartalet har vi för¬värvat tre kommersiella fastigheter med extremt bra läge i våra tre största städer till ett värde av drygt 400 miljoner kronor. Jämfört med första kvartalet är det visserligen en stor minskning, men vi är oerhört nöjda med andra kvartalets förvärv.

- Under första kvartalet började den långa räntan stiga för att under det andra kvartalet vända igen och återigen börja sjunka. Det här betyder att vi under det andra kvartalet har negativa värdeförändringar på våra räntederivat som upp-går till 83 miljoner kronor men på hela perioden har vi en positiv värdeförändring om 149 miljoner kronor. Det goda med det senaste kvartalets negativa värdeförändring är att alla nya finansieringar och refinansieringar av äldre lån görs till lägre räntenivåer och att undervärdet i våra derivat så småningom går till noll utan någon kassaflödeseffekt.

- Första halvåret i år har uppvisat det bästa förvaltningsresultatet i Balders historia för den här perioden. Känslan nu är likadan som efter första kvartalet. Vi har fortfarande inte sett någon avmattning i efterfrågan på vår hyresmarknad och räntenivån är fortsatt attraktiv. Vi har en stark soliditet, 34 procent, och för rätt affärer går det alltid att hitta en bra finansieringslösning i den kreditmarknad som just nu råder.

- Andra kvartalet har inte inneburit någon större dramatik utan det känns som om att det bara har ”rullat på” och vi ser ännu inte att någon större förändring är i sikte. Allt detta sammantaget gör det möjligt för oss att fortsätta investera när rätt objekt dyker upp och övertid fortsätta att förbättra vårt förvaltningsresultat.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige