Image
SEB:s boprisindikator sjönk ytterligare i augusti.
SEB:s boprisindikator sjönk ytterligare i augusti. Bild: Istock

SEB:s boprisindikator sjönk ytterligare i augusti

Bostäder SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till -42 i augusti jämfört med -27 i juli.
Publicerad den 8 Augusti 2022

Av de tillfrågade tror 15 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 24 procent förra månaden, medan 57 procent tror på fallande priser, jämfört med 51 procent föregående månad, det skriver Nyhetsbyrån Direkt som tagit del av siffrorna.

SEB noterar att pessimismen kring bostadsmarknaden tilltar och det är tydligt att ett allt kärvare privatekonomiskt klimat satt sina spår i hushållens boprisförväntningar, som ligger på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008.

– Det mesta talar för att vi ännu inte sett toppen av inflationen eller räntehöjningarna, vilket kan vara en signal om att ytterligare boprisfall är att vänta under hösten, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med tolv procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 1,45 procent, upp jämfört med 1,10 procent föregående månad.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige