Image

Scheiwiller Svensson och Reflex utvecklar ny stadskärna i Nykvarn

Bygg/Arkitektur Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har tillsammans med Reflex arkitekter i uppdrag att utveckla Nykvarns nya centrum. Målet är en varierad, småskalig och trygg stadsdel som lever över dygnet med bostäder, kontor, kommunhus, butiker, orangeri och saluhall. Beställare är SPG och Box Bygg.
Publicerad den 12 Januari 2018
Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har tillsammans med Reflex arkitekter i uppdrag att utveckla Nykvarns nya centrum. Bild: Scheiwiller Svensson
Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har tillsammans med Reflex arkitekter i uppdrag att utveckla Nykvarns nya centrum.

– I Nykvarn skapar vi framtidens närcentrum, med boende integrerat i centrumkärnan. Med sin variation och småskalighet kan Nykvarn förhoppningsvis stå modell för andra mindre centrumkärnor runt om i landet, säger Lena Sjöberg Nilsson, arkitekt.

Utbyggnaden av nya Nykvarns Centrum sker etappvis. Första kvarteret står klart och det andra är nu under uppbyggnad. Det består av två bostadshus, ”lamellhusen” med 43 lägenheter i fem plan varav ett plan är takvåning med vindskupor. Gestaltningskonceptet är enkelt och sammanhållet, med naturliga material som trä, ljus och slät puts och plåttak. Lamellhusen har ett attraktivt läge vid en av huvudentréerna till Nykvarns centrum och kommer att vara väl synliga från järnvägsstationen och Centrumvägen.

Den nya stadsplanen för Nykvarn har för Scheiwiller Svensson succesivt växt fram till tydliga teman, sprungna ur österländsk filosofi. Urformerna cirkeln, kvadraten och triangeln som tillsammans symboliserar balans, speglas i tre solitära byggnader – Kampanilen, saluhallen och kyrkan. I lamellhusen finns inspiration av Yin och Yang med kontrasterande fasader i olika material som är inverterade i förhållande till varandra.

Beställare är Scandinavian Property Group (SPG) och Box Bygg. Sammantaget tillförs cirka 300 nya bostäder och cirka 6 300 kvadratmeter kommersiell yta, 3 300 kvadratmeter kontorslokaler, 1 300 kvadratmeter vårdlokaler samt 560 p-platser.

Centrumet beräknas vara färdigställt år 2020.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige