Image

SBC Mark AB tappar 100 miljoner kronor på bostadsprojekt

EKONOMI SBC Marks kostnader för bostadsprojektet Eolshäll i Mälarhöjden, Stockholm blev nästan 100 miljoner kronor högre än beräknat. Nu ska SBC – Sveriges BostadsrättsCentrum AB – se över ledningen i det helägda dotterbolaget.
Publicerad den 17 April 2008

De exceptionella och oväntade kostnadsökningarna upptäcktes först vid upprättandet av årets första kvartalsbokslut, beroende på att uppföljningen av projektet har varit mycket bristfällig till följd av förseningar där fokus har legat på färdigställandet.

Resultatet för SBC Mark AB påverkas negativt med cirka 95 miljoner kronor, och bolaget redovisar därför ett negativt kvartalsresultat, trots reavinster på 53 miljoner kronor efter fastighetsförsäljningar.

Det försämrade resultatet är en direkt konsekvens av att kostnaderna blivit avsevärt högre än planerat för projektet Eolshäll. Projektet genomförs som delad entreprenad, vilket innebär att SBC har avtalat direkt med flera entreprenörer för att genomföra projektet, något som försvårat styrningen.

- Den glödheta byggkonjunkturen när projektet inleddes fick till följd att vi för första gången genomförde ett projekt med delad entreprenad. Detta ställde högre krav på oss som beställare. I efterhand kan vi konstatera att vår projektstyrning varit otillräcklig, vilket resulterat i oacceptabelt höga kostnader, säger Helena Skåntorp, koncernchef för SBC.

- Jag vill påpeka att vår verksamhet i grunden är finansiellt stabil. Det är också viktigt att understryka att varken de som köpt bostadsrätter i Eolshäll eller föreningar som förvaltas av SBC på något sätt drabbas av dessa kostnadsökningar.

SBC genomför tillsammans med revisorerna en översyn av bolagets system för projektstyrning för att undvika att något liknande ska hända igen. I samband med detta ses även ledningen i SBC Mark över.
Leif Ågren är vd för SBC Mark AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige