Image
Haninge ska värmas upp med datorvärme
Haninge ska värmas upp med datorvärme Bild: Telia

SBB tar överskottsvärme från Telias datorhall

Bostäder Telia och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått ett avtal om utbyte av värme och kyla i SBB:s fastigheter i Haninge kommun, söder om Stockholm. Bland fastigheterna som kommer att värmas upp med överskottsvärme från Telias lokala datahall återfinns bland annat Haninge kommunhus, Söderbymalmsskolan, äldreboendet Terrassen samt flertalet kontorsfastigheter.
Publicerad den 8 November 2022

Telia har sedan 1980-talet en omfattande datacenterverksamhet i Haninge. Verksamheten har återkommande effektiviserats där bland annat energianvändningen halverats genom egenutvecklad kylteknik. För att ta tillvara på verksamhetens överskottsvärme på ett miljömässigt vis har Telia och SBB gemensamt initierat ett nytt lokalt energiprojekt.
– Vi är väldigt glada att vi kommit i mål med det här energiprojektet. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att vi kan ta till vara på överskottsenergin som produceras i vår datahall till att värma upp ett flertal fastigheter i Haninge kommun, däribland en skola och ett äldreboende. På detta sätt minskar vi det totala miljö- och energifotavtrycket, vilket ligger i linje med Telias övergripande klimat- och miljömål, säger Staffan Åkesson, teknisk chef Telia Sverige.

Energiprojektet driftsattes i mitten av juli månad 2022 när SBB byggt ett borrhålslager med 166 stycken hål som anlagts på en av SBB:s fastigheter för att omhänderta överskottsvärmen som produceras av Telias intilliggande datahall. Samtidigt som Telias datahall producerar spillvärme åt SBB:s fastigheter kommer datahallen att kunna kylas ner av samma borrhålslager. Kylan motsvarar huvuddelen av datahallens kylbehov. Lösningen tar höjd för effekterna av höjda temperaturer på grund av klimatförändringarna.

Energianläggningen kommer att minska den totala elnätsbelastningen i Haninges centrala delar, vilket frigör elnätskapacitet som behövs vid förtätning av tätorten och där efterfrågan på laddmöjligheter för bland annat elbilar ökat. För SBB innebär energiprojektet att drygt 100 000 kvadratmeter fastighetsyta blir självförsörjande på värme vilket motsvarar en besparing om cirka 5 600 MWh per år.

– Vi är mycket stolta över denna energibesparande åtgärd och vårt samarbete med Telia. Detta ligger helt i linje med vår vision om att vi ska vara klimatpositiva till år 2030, säger Alexander Hedin, Regionchef Stockholm, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige