Image
Nyfosas vd Jens Engwall och SBB:s vd Ilija Batljan.
Nyfosas vd Jens Engwall och SBB:s vd Ilija Batljan. Bild: Nyfosa och SBB

SBB säljer till Nyfosa för nästan fem miljarder

Transaktioner Nyfosa hoppade av den tänkta åttamiljardersaffären med SBB. Nu har partnerna dock enats – om affärer värda drygt fem miljarder kronor.
Publicerad den 11 Juni 2020

SBB säljer offentliga kontor för 4 892 miljoner kronor och köper samtidigt en projektfastighet i Göteborg för 400 miljoner kronor.

Det överenskomna fastighetsvärdet för SBB:s försäljning motsvarar den senaste värderingen. Samtidigt förvärvar SBB projektfastigheten Gamlestaden 2:8 i Göteborg till ett värde om 400 miljoner kronor.

De 38 fastigheterna som säljs omfattar en yta om 303 000 kvadratmeter med främst kontorslokaler. Fastigheterna har ett totalt årligt hyresvärde om cirka 402 miljoner kronor. 79 procent kommer från skattefinansierade verksamheter med stat, landsting, kommuner och andra samhällsoperatörer som hyresgäster, bland annat Transportstyrelsen, Boverket och Polismyndigheten. Bland de kommersiella hyresgästerna återfinns Lantmännen, Vattenfall och Dagab. Uthyrningsgraden är 97 procent och genomsnittlig återstående avtalslängd är 2,3 år.

– Vårt transaktionsteam med Lars Thagesson och Oscar Lekander i spetsen gör ett fantastiskt jobb i en utmanade marknad. Detta bidrar till att vi kan fortsätta att leverera försäljningar med ambitionen att uppnå en BBB+ rating inom den kommande 12-månadersperioden, säger Ilija Batljan, vd och grundare för SBB.

Därmed har SBB hittills sålt för 10,6 miljarder kronor sedan den 23 december 2019.

Affären är villkorad av att köparen erhåller nödvändig finansiering samt godkännande från Konkurrensverket. Finansieringsvillkoret ska vara uppfyllt senast den 30 juni 2020. Tillträde är planerat till den 15 juli 2020 men kan komma att förskjutas till senast den 17 augusti 2020.

SBB köper samtidigt fastigheten Gamlestaden 2:8 i Göteborg till ett värde om 400 miljoner kronor. Fastigheten är en projektfastighet som blir tomställd i november 2020 då hyresgästen SKF lämnar sina lokaler. Frånträde planeras ske den 15 juli 2020 men kan förskjutas fram till 17 augusti 2020.

– Nyfosa fortsätter att i hög takt stärka kassaflöde och intjäning. Sedan årsskiftet har vi ökat fastighetsbeståndet med 50 procent. De förvärvade fastigheterna bidrar till att ytterligare differentiera Nyfosas portfölj med starka och stabila hyresgäster som till största delen består av stat, kommun, landsting och övrig skattefinansierad verksamhet. Fastigheterna kompletterar även vårt befintliga bestånd på flera orter. Det är en affär som passar oss mycket väl och som vi är nöjda att kunna genomföra i befintlig marknad, säger Stina Lindh Hök, operativ chef på Nyfosa.

Nyfosas förvärv sker genom bolag. Affären är villkorad av konkurrensgodkännande samt av finansiering som planeras ske genom eget kapital och upptagande av lån.

FAKTA/ Fastigheterna i 4,9-miljardersaffären: Bälgen 9 i Arboga; Tyra 13 & 14 i Borlänge; Viljan 2 i Eskilstuna; Kobbegården 6:136 i Göteborg; Dahlberg 31-33, 52, 60, 61, Rügen 50, Sparre 3, Stumholmen 2:1, 2:21 i Karlskrona; Fängelset 5, Hunden 12, Södra Kasern 2 i Kristianstad; Uroxen 15 i Kristinehamn; Botulf 4 i Köping; Haren 15, Hermelinen 15, Porsön 1:403, Spiggen 4 i Luleå; Byrådirektören 3 i Malmö; Eken 12, Kassetten 1, Läraren 6, Telegrafen 2 i Motala; Lärkan 10 i Skellefteå; Tackan 9 i Sollentuna, Hvitfeldt 22, Solbacken 10 i Uddevalla; Vilunda 6:59 i Upplands Väsby; Boländerna 5:2 i Uppsala; Mon 13 i Värnamo; Gaslyset 2, Kungsängen 12, Lea 15, Samuel 1, Sigurd 5, Sigvald 5, 6, Västerås 1:199 i Västerås; Vindhjulet 3 i Örebro.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

David Mindus: "Uteslutande pris relativt risk avgör var vi investerar"

Bolag Sagax ökar hyresintäkter och förvaltningsresultat i det tredje kvartalet och höjer dessutom vinstprognosen för helåret. Företagets vd David Mindus berättar för Fastighetssverige hur han ser på fler förvärv framöver. Det här avgör var de investerar och då är de redo att gå in på nya marknader.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY