Image

SBB säljer i Norge – för första gången

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden avyttrar en skolfastighet i Kristiansand i Norge, till Aviva Investors för ett överenskommet fastighetsvärde om 415,5 miljoner norska kronor (445,8 miljoner svenska kronor). Fastigheten har genererat en avkastning på eget kapital (cash-on-cash) om 83 miljoner norska kronor sedan den förvärvades av SBB i maj 2017.
Publicerad den 6 April 2018
Ilija Batljan. Bild: Nicklas Tollesson
Ilija Batljan.

Det fastställda fastighetsvärdet är 24,5 miljoner norska kronor (sex procent) högre än externvärderingen vid årsskiftet eller 54,4 miljoner svenska kronor (14 procent) med hänsyn taget till valutaförändringar.

– Det var ett svårt beslut att genomföra affären men möjligheten att påvisa hur attraktivt våra tillgångar värderas på fastighetsmarknaden blev den avgörande faktorn. Finansiellt är det en fantastisk affär där vi under relativt kort tid genererat en avkastning på eget kapital om 83 miljoner norska kronor (89 miljoner svenska kronor). Denna affär skapar fina möjligheter för oss att agera offensivt framöver och fortsätta vår resa som Nordens starkaste aktör med fokus på samhällsfastigheter, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Fastigheten, med en total uthyrningsbar yta om cirka 15 800 kvadratmeter, är fullt uthyrd till Kristiansands kommun med en återstående hyreslängd på cirka 20 år. Hyresintäkten i dag uppgår till cirka 19,2 miljoner norska kronor per år. Fastigheten bedöms generera ett driftnetto om cirka 17,9 miljoner norska kronor på årsbasis. Frånträde av fastigheten sker den 30 april 2018 men SBB kommer även fortsättningsvis att ansvara för fastighetsförvaltningen av fastigheten åt köparen.

Aviva Investors förvärvar fastigheten i Kristiansand som sin andra investering i fonden Continental European Long Lease Strategy (CELLS). Fondens målsättning är att leverera säkra, förutsägbara kassaflöden, huvudsakligen via index-kopplade hyresavtal i en portfölj av kontinentaleuropeiska fastigheter med ett initialt fokus på kontor, detaljhandel, logistik och alternativa sektorer i Tyskland, Österrike, Benelux och Skandinavien.

– Kristiansandaffären utgör ett attraktivt tillfälle att investera i en mycket stabil tillgång inom utbildningssektorn med ett 20-årigt inflationskyddat hyresavtal med en kommunal hyresgäst. Dessa egenskaper gör Kristiansand till en defensiv investering med ett långsiktigt säkerställt kassaflöde, som passar perfekt in i fondens investeringsprofil, säger Matthias Hübner, fondförvaltare för Long Income Europe hos Aviva Investors.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige