Image

SBB säljer byggrätter till Riksbyggen

Transaktioner I centrala Falun utvecklar Samhällsbyggnadsbolaget området Born till en levande stadsdel med 1 000 nya bostäder, samhällsservice och ett parkområde intill Faluån. Nu förvärvar Riksbyggen 13 000 kvadratmeter potentiella byggrätter för bostadsändamål i området av Samhällsbyggnadsbolaget.
Publicerad den 31 Augusti 2017
Riksbyggen köper byggrätter av SBB. Bild: Jörgen Nykvist
Riksbyggen köper byggrätter av SBB.

– Born är ett spännande projekt i en unik miljö som utvecklas av Samhällsbyggnadsbolaget. Vi är glada att Riksbyggen via sitt förvärv väljer att vara med och utveckla denna centrala del av Falun, säger Krister Karlsson, vice vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

Planen är att bygga flerfamiljshus i olika storlekar med både hyres- och bostadsrätter. Ett helt nytt parkområde planeras intill vattnet och ett rekreationsområde skapas för alla Falubor. Med mindre än en kilometer från Stora torget blir Born en del av centrala staden.

– Riksbyggen tror på Falun och vill vara med i det stadsförnyelseprojekt som utvecklingen av området Born kommer att innebära. Det är en väldigt fin miljö och ett bra läge och här finns möjligheten för Riksbyggen göra en långsiktig bostadssatsning i Falun, säger Roger Yrjas, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Affären ligger i linje med Samhällsbyggnadsbolagets arbete med byggrättsutveckling i attraktiva lägen och att tillsammans med etablerade aktörer bygga bostäder och samhällsservice. Bland annat har det tecknats  en avsiktsförklaring med Frösunda Omsorg som blir hyresgäst i ett nytt vård- och omsorgsboende på platsen. Efter avyttringen har Samhällsbyggnadsbolaget kvar en stor del för egen utveckling.

Detaljplanarbetet pågår och Riksbyggens tillträde sker vid lagakraftvunnen plan vilket beräknas ske i slutet av 2018.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige