Image
Ilija Batljan, vd för SBB.
Ilija Batljan, vd för SBB. Bild: SBB

SBB lånar över en miljard av Nordiska Investeringsbanken

Ekonomi/Finansiering SBB lånar 1 060 miljoner kronor med 15-års kapitalbindning av Nordiska Investeringsbanken.
Publicerad den 28 Mars 2022

Lånet på 1 060 miljoner kronor löper på 15 år och är en del av Nordiska Investeringsbankens ("NIB") låneportfölj som syftar till att främja hållbar samhällsutveckling i de Nordiska och Baltiska länderna. Lånet finansierar Sara kulturhus, en 26 000 kvadratmeter stor multifunktionsbyggnad som rymmer sex teaterscener, två konstgallerier och stadsbiblioteket vid sidan av ett konferenscenter, hotell och restauranger. Sara kulturhus har byggts med lokalt inköpt trä, vilket gynnar de lokala skogsföretagen och skapar nya arbetstillfällen i processen. Byggnaden är nästan 80 meter hög och är en av världens högsta träbyggnader.

– Vi ser väldigt positivt på denna finansiering som förlänger SBB:s kapitalbindning som redan idag är bland de längsta i den Nordiska marknaden. Vi är också glada att vi får möjlighet att bredda investerarbasen med en ny långivare som stöder SBB:s investeringar inom social infrastruktur och hållbarhet, säger Rosel Ragnarsson, SBB:s finanschef.

– Skellefteå genomgår en snabb omvandling och det moderna kulturcentret är ett verkligt bevis på detta. Som en följd av etableringen av Northvolts batterifabrik som finansieras av NIB, fortsätter regionen att attrahera ny arbetskraft under många år framöver. Säkerställande av tillräcklig och välfungerande social infrastruktur blir därför nyckeln till hållbar regional tillväxt, säger André Küüsvek, verkställande direktör för NIB.

NIB är en internationell finansinstitution som ägs av Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Banken har utlåningsverksamhet både inom och utanför medlemsländerna. NIB:s vision är en framgångsrik och hållbar nordisk-baltisk region. NIB finansierar projekt som förbättrar produktiviteten och gynnar miljön i Norden och Baltikum.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige