Image
Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Bild: SBB

SBB köper för 2,3 miljarder i Finland

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden köper en portfölj i Finland med i huvudsak äldreboenden och vårdboenden för 222 miljoner euro, motsvarande cirka 2,3 miljarder kronor. Säljare är EQ Care Special Investment Fund.
Publicerad den 16 Oktober 2020

Portföljen omfattar cirka 71 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta med en hyresintäkt om 13,6 miljoner euro och ett driftnetto om cirka 13,1 miljoner euro. Den genomsnittliga löptiden i portföljen uppgår till 7,6 år.

Transaktionen är den största någonsin i Finland inom vårdsegmentet. SBB:s förvaltningsresultat på tolvmånaders rullande basis väntas öka med 136 miljoner kronor.

Överenskommet fastighetsvärde för portföljen uppgår till 222 miljoner euro. Fastigheterna är framförallt lokaliserade i södra och västra Finland med 25 procent av fastighetsvärdet i Helsingforsregionen. Äldreboenden utgör 60 procent av portföljen följt av 20 procent särskilda vårdboenden och 20 procent utbildning.

Tillträdet beräknas ske under fjärde kvartalet 2020 och är villkorat av att finska konkurrensverket godkänner affären. Affären finansieras med egna medel.
– Vi fortsätter att förstärka vår position i Finland och i linje med vår strategi att öka antalet äldreboenden i egen förvaltning, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

JLL har varit säljrådgivare.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige