Image
Ilija Batljan, vd för SBB som köper 54 procent av aktierna i Offentliga Hus.
Ilija Batljan, vd för SBB som köper 54 procent av aktierna i Offentliga Hus. Bild: SBB.

SBB köper 54 procent av Offentliga Hus

Transaktioner SBB köper mer än hälften av aktierna i Offentliga Hus för 15,40 kronor per aktie – en premie om 20 procent jämfört med torsdagens stängningskurs.
Publicerad den 18 December 2020

Säljare är Fastator, Offentliga Nordic Property Holding SARL, CLBRM Private S.A., SICAR on behalf of its Compartment Real Assets och Nordact AB.
Parterna har kommit överens om ett pris om 15,40 kronor per aktie i Offentliga Hus och ska erläggas med 10,78 kronor kontant och 4,62 kronor med nyemitterade D-aktier i SBB. Totalt motsvarar det ett kontantvederlag om nästan 1,5 miljarder kronor och totalt 20,7 miljoner nya D-aktier i SBB till ett värde om drygt 641 miljoner kronor baserat på ett pris om 31 kronor per D-aktie, innebärande en fördelning om 70 procent kontant vederlag och 30 procent nya D-aktier i SBB. Den totala köpeskillingen för samtliga aktier i transaktionen är 2 139 336 476 kronor.

Transaktionen förväntas tillträdas den 23 december 2020 och kommer då enligt takeover-reglerna för vissa att utlösa en skyldighet för SBB att lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i Offentliga Hus.

Köpeskillingen för Fastators direkta och indirekta innehav uppgår till 1 040 miljoner kronor.

– När Ilija startade SBB så fick jag, under en gemensam middag, frågan hur det kändes att få en konkurrent. Mitt svar var då; "Va bra, då har vi en köpare av våra aktier när vi byggt klart, för Ilija kommer att bli störst!" Detta var 2016. Jag visste, och nu vet alla andra, att SBB kommer att bli störst. I denna affär finns det bara en sak som jag inte är nöjd med; Fastator ville ha fler aktier i SBB, och mindre kontanter, säger Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastator på Branschguiden

Som det enda fastighetsnischade investmentbolaget på aktiemarknaden ger Fastator investerare och sparare en unik tillgång till fastighetssektorn som investeringsobjekt. Vårt spektrum av fastighetsrelaterade verksamheter skapar en bred portfölj, där investerare får möjligheten att exponeras mot flera olika delsegment på fastighetsmarknaden och samtidigt ta del av värdeutvecklingen i sektorn som helhet.
Fastators affärsidé är att bygga värde genom att starta och initialt driva bolag inom fastighetsrelaterade segment där vi ser goda tillväxtmöjligheter. Vi tar ett aktivt ägarska...

Läs mer om Fastator på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige