Image

SBB i norskt mångmiljardförvärv

Transaktioner SBB köper DNB Banks huvudkontor i Oslo för 4,5 miljarder kronor.
Publicerad den 23 Mars 2017

Säljaren är näringslivsprofilen Trond Mohn och hans bolag Meteva.

- Vi ökar närvaron och vår position stärks i Norge med vår hittills största fastighetsaffär. Fastigheten är strategiskt viktig och fantastiskt belägen i centrala Oslo med en stabil hyresgäst och ett långt hyreskontrakt. Affären innebär att vi fortsätter investera i Norge med centralt belägna samhällsviktiga fastigheter, säger Ilija Batljan, VD för SBB och Effnetplattformen (under namnändring till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB).

Kontorsfastigheten omfattar cirka 49 000 kvadratmeter och har en total hyresintäkt om cirka 187 miljoner kronor (180 MNOK).

Hyresgästen är DNB Bank ASA som är Norges största bank och en av Nordens största finansiella institutioner med norska staten som största ägare. Den återstående hyreslängden är 10,3 år.

Köpeskillingen är 4 500 miljoner kronor (4 300 MNOK). DNB Livforsikring sålde fastigheten till Trond Mohns Meteva i slutet av 2015.

Fastighetsaffären sker genom förvärv av bolag och tillträde sker omgående. Förvärvet anses passa väl in i SBBs verksamhet och strategi genom hyresgästens samhällsviktiga funktion.

Förvärvet finansieras genom en kombination av lån och eget kapital. Effnetplattformen har beslutat att genomföra en riktad emission av 84 929 772 B-aktier till säljaren Meteva AS, vilket baserat på emissionskursen 5,53 NOK per aktie motsvarar cirka 490 miljoner kronor (470 MNOK).

Vidare genomförs en riktad emission av preferensaktier till professionella investerare om cirka 490 miljoner kronor (470 MNOK) i det köpande norska dotterbolaget. Utdelning på preferensaktierna uppgår till sju procent.

Fastigheten på 18 våningar är uppförd 2012 och är belägen i ett av Oslos mest centrala och attraktiva affärsområden, Björvika, med närhet till Centralstationen. Fastigheten är den mittersta av tre fastigheter som tillsammans inrymmer DNB Banks huvudkontor.

Advokatfirmaet Selmer DA har varit köparens legala rådgivare. Arctic Securities ASA har varit finansiell rådgivare till säljaren i samband med transaktionen och även arrangerat köparens förvärvsfinansiering.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY