Image
SBB:s vd Ilija Batljan byggstartade i Skellefteå på fredagen.
SBB:s vd Ilija Batljan byggstartade i Skellefteå på fredagen. Bild: SBB/Skärmdump

SBB byggstartar 161 klimatsmarta lägenheter i Skellefteå

Bostäder SBB byggstartar 161 lägenheter i Västra Erikslid i Skellefteå. Med innovativ teknik kommer husen att ha en energianvändning som är hälften av vad Boverkets byggregler föreskriver.
Publicerad den 11 September 2021

Husen byggs med trästomme i fabrik och kommer till byggarbetsplatsen för montage till färdiga hus. Genom att industrialisera byggprocessen förkortas byggtiden och blir mer resurseffektiv och därmed mer hållbar. Inflyttning äger rum i slutet av 2022. Husen kommer att byggas med lägenheter i storlekarna 1-3 rum och kök. Totalentreprenör är Lindbäcks Bygg i Piteå.

Genom innovativ teknik kommer husen att ha en låg energianvändning. Värmeenergi tas tillvara i spillvatten samtidigt som solceller installeras på taken resulterar i att hela projektet kommer att vara hållbart för miljön.

– Vi är glada att kunna lägga till 161 nya bostäder i vår resa att bygga 1 500 lägenheter i Skellefteå. Det goda samarbetet med kommunens tjänstemän och en effektiviserad byggprocess har gjort att vi på rekordkort tid kan leverera klimatsmarta bostäder i Skellefteå, säger Erik Hävermark, chef projektutveckling, SBB.

– I Skellefteå är hållbarhet en tydligt uttalad ledstjärna. Vi behöver inte bara bygga bostäder, vi behöver bygga hållbara bostäder för framtida generationer. De innovativa husen på Västra Erikslid stämmer bra in i vår strävan mot hållbarhet, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY