Image
Robert Boije.
Robert Boije. Bild: SBAB

SBAB: Fallande lägenhetspriser i Stockholm men stigande i Malmö och Göteborg i december

Bostäder Priserna på lägenheter föll i december i Storstockholm medan de fortsatte att stiga på småhus, enligt SBAB. I Storgöteborg och Stormalmö gällde det omvända på lägenheter respektive hus. Mest steg lägenhetspriserna i Stormalmö samtidigt som småhuspriserna föll tillbaka som mest i samma region. Bokslutet för hela 2020 gav markant stigande bostadspriser överlag, trots corona.
Publicerad den 7 Januari 2021

Prisutvecklingen på bostäder utvecklades mycket olika mellan olika regioner och bostadstyper under december. I Storstockholm föll lägenhetspriserna med 2 procent medan de steg med 0,4 respektive 2,2 procent i Storgöteborg respektive Stormalmö, enligt SBAB.

I Storstockholm fortsatte småhuspriserna att öka (plus 0,5 procent) medan de föll tillbaka svagt i Storgöteborg och med hela 4,9 procent i Stormalmö.

– December brukar normalt vara en lite svagare period på bostadsmarknaden men utvecklingen under den gångna månaden var splittrad med både upp- och nedgångar beroende på region och boendeform. Trots corona så har bostadspriserna stigit markant under hela 2020. Som minst på lägenheter i Storstockholm och Storgöteborg (runt 4 procent) och som mest på småhus i Södra Sverige (17 procent), säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Trenden med att småhuspriserna stigit mer än lägenhetspriserna fortsatte i Storstockholm under december. Det speglar ett fortsatt relativt sett större intresse för att bo i småhus än i lägenhet under coronakrisen, i kombination med ett litet utbud av småhus, säger Robert Boije.

– Under 2021 förväntar vi oss en betydlig mindre uppgång i bostadspriserna än den vi såg under 2020, säger Robert Boije.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige