Image
Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Bild: SBAB

SBAB: Bostadspriserna steg i hela Sverige i oktober – men risk för bakslag

Bostäder Priserna på både lägenheter och hus steg i hela Sverige i oktober, enligt SBAB. Mest steg lägenhetspriserna i Malmö (2,1 procent) och huspriserna i Södra Sverige (3,0 procent). I Storstockholm och Storgöteborg steg lägenhetspriserna med 0,8 respektive 0,4 procent och huspriserna med 0,5 respektive 1,2 procent. Mätt sedan årsskiftet har priserna på både lägenheter och hus stigit markant – detta trots ett av de värsta åren i svensk ekonomi någonsin. Men risk för bakslag kan inte uteslutas vid en andra omfattande smittspridningsvåg.
Publicerad den 3 November 2020
Bild: SBAB

Bostadspriserna steg överlag i oktober. Lägenhetspriserna steg mest i Stormalmö (2,1 procent) och huspriserna som mest i Södra Sverige (3,0 procent). I Storstockholm och Storgöteborg steg lägenhetspriserna med 0,8 respektive 0,4 procent och huspriserna med 0,5 respektive 1,2 procent. Det visar SBAB och Boolis data över samtliga registrerade bostadsförsäljningar under månaden.

Sedan årsskiftet har bostadspriserna stigit på både lägenheter och villor i samtliga regioner. Mest har villapriserna ökat.
– Trots ett av de värsta åren någonsin i svensk ekonomi med kraftigt stigande arbetslöshet har bostadspriserna gått upp markant sedan årsskiftet. Det är uppenbart att faktorer som låga räntor, semester hemma och hemarbete ökat intresset för bostadskonsumtion framför annan konsumtion och att det har påverkat mer än den ökade arbetslösheten. I synnerhet gäller detta för småhus, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Men det finns fortfarande risk för bakslag. Rimligen kan inte bostadsmarknaden stå emot vad som helst. Skulle vi få en mycket omfattande och långvarig andra smittspridningsvåg med ytterligare ökad arbetslöshet vore det konstigt om inte det spiller över på bostadsmarknaden. I ett sådant läge kommer en förlängning av de krisåtgärder som regeringen vidtagit för att dämpa arbetslösheten och hålla uppe hushållens inkomster bli nödvändiga och även avgörande för utvecklingen på bostadsmarknaden.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige