"Savills är ett spännande bolag med mycket drivna medarbetare. Med hyresgästrådgivning får Savills ett bredare utbud av tjänster. Det här är en tjänst som har efterfrågats både av Savills internationellt, men också av inhemska kunder", säger Anders Henningsson.

Savills nya tjänst stärker hyresgästens position gentemot fastighetsägaren

Bolag Savills etablerar ett nytt affärsområde inom hyresgästrådgivning. Ambitionen är att bistå hyresgäster, såväl mindre som större bolag, i deras affärsrelationer med fastighetsägare. Som chef för det nya affärsområdet har Savills knutit till sig Anders Henningsson, en person med lång erfarenhet av liknande uppdrag på området.

Skicka till e-post

När Anders Henningsson börjar sin nya tjänst på Savills i mitten av februari har arbetet med hyresgästrådgivning redan smugits i gång vid årsskiftet i och med att Filip Lindmark anställts som projektledare.

Under våren ska en handfull experter anställas inom det nya affärsområdet. Savills räknar med att snabbt kunna vara på plats med ett fullödigt kunderbjudande genom att även utnyttja befintlig kompetens inom bolaget, främst inom Projekt och Analys.

Det nya affärsområdet innebär ett brett erbjudande från Savills som vill arbeta med allt från kontor och butiker till logistikanläggningar.

– Vi vill få till ett konkurrenskraftigt avtal som också uppfylls av fastighetsägarna under processens gång – därför kommer vi att vara med hela vägen tills hyresgästerna flyttar in, säger Anders Henningsson.

Ambitionen är att skapa en bra affär både för hyresgästen och fastighetsägaren.

– Det handlar för det mesta om långsiktiga relationer på åtminstone tre år – då är det viktigt att alla parter känner sig nöjda. Problemet har tidigare varit att många hyresgäster som ska sätta sig ner och förhandla gör det för första gången, medan fastighetsägaren på andra sidan bordet skriver avtal dagligen. Där vill vi hjälpa till att stärka hyresgästernas position, säger han.

Under affärsområdet, som på engelska benämns Occupier Services, kommer Savills att bistå enskilda bolag i enstaka fall, men företaget har som mål att även teckna större avtal med bolag som finns på flera platser i landet.

– Dessutom finns det en tanke att lyfta det nordiska samarbetet, eftersom flera av de större aktörerna finns internationellt.

Varför lockade tjänsten dig?

Savills är ett spännande bolag med mycket drivna medarbetare. Samtidigt får Savills ett mer komplett erbjudande. Det här är en tjänst som har efterfrågats både av Savills internationellt, men också av inhemska kunder, säger Anders Henningsson.


Tydlig trend att fler hyresgäster/företag tar hjälp av hyresgästrådgivare

- Total kontorsstock i Stor-Stockholm är cirka elva miljoner kvadratmeter.

- Den totala uthyrningsvolymen i Stockholmsområdet var 2017 cirka 500 000 kvadratmeter. Savills bedömning är att ungefär 70 procent tar hjälp av hyresgästrådgivare, vilket innebär en total marknadsvolym om cirka 350 000 kvadratmeter.

- Fler hyresgäster tar även hjälp av rådgivare i samband med omförhandling, i dag strax över 50 procent av fallen.

Källa: Savills

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDFMer från Fastighetssverige
Visualisering av marmorhallarnas entré.

TAM: "Det är inga konstigheter"

Bygg/Arkitektur ADIA:s utvecklingsorganisation i Sverige ger svar på tal kring de pausade planerna för Nya Stureplan: "Inga hemliga planer".

Nya Stureplan kan skjutas upp ännu ett halvår

Bygg/Arkitektur De strandade ombyggnadsplanerna är fast på återremiss och nu kan det dröja tills efter valet innan beslut i omtvistade frågan fattas.


Asiatisk tungviktare blickar mot Sverige

Bolag Asiens ledande capital markets- och investmentbolag har bildat partnerskap med brittiska Avignon Capital för att genomföra en europeisk satsning – nu vänder jätten blickarna mot Sverige.


Annons
Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö

Se bilderna från Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering här

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering hölls på Studio Meetingpoint i Malmö på torsdagen.


Därför har ägarlägenheterna haft det tufft i Sverige

Bostäder Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke var övertygad om att ägarlägenheterna var på frammarsch i Sverige. Nu har han tänkt om. För Fastighetssverige berättar han varför.


De har ökat sina hyresintäkter mest

Lista Vilken fastighetsjätte har ökat sina hyresintäkter med närmare 50 procent, och vilka kommer knappt upp i en procents ökning? Fastighetssverige har kartlagt de noterade bolagens siffror.


"Kan säkert finnas en del synpunkter från fastighetsbolag"

Sverige Regeringen överlämnar en remiss till Lagrådet med förslag som ska motverka skatteplanering med ränteavdrag och bidra till en ökad neutralitet i skattesystemet genom breddade skattebaser. Förslaget innebär att bolagsskatten sänks till 20,6 procent och att en generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn införs.


Atrium Ljungberg utökar Gränbystaden med 14 000 kvadratmeter

Uthyrning Uppsalas andra stadskärna fortsätter att växa. I slutet av november öppnar fastighetsbolaget Atrium Ljungberg ytterligare drygt 14 000 kvadratmeter med restauranger, biograf och butiker.


Vasakronan rekryterar från Steen & Strøm

Bolag Vasakronan rekryterar ny centrumchef för Triangeln i Malmö från Steen & Strøm.


Aspelin Ramm köper mer vid Pedagogen Park

Transaktioner Aspelin Ramm Fastigheter förvärvar prästgården bredvid Pedagogen Park i Mölndal av behandlingsföretaget Nätverkscentrum. Tomten är på sammanlagt 6 000 kvadratmeter och den herrgårdsliknande huvudbyggnaden är cirka 450 kvadratmeter.


Tunga namn ersätter Paulsson

Bolag Anders Jarl och Anneli Jansson förslås ta plats i Brinovas styrelse när Erik Paulsson och Johan Edenström lämnar.


NCC bygger ut Högskolan i Halmstad

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Fragerus Fastigheter omvandla en äldre fabriksfastighet till lokaler åt Högskolan i Halmstad samt bygga samman denna med befintliga lokaler.


Castellum i Örebro hyr ut till Friskis & Svettis

Uthyrning Under oktober i år kommer Friskis & Svettis att öppna sin fjärde anläggning på Aspholmen i Örebro.


Ny frisörkedja vill ta över Sverige

Handel Raise Gruppen lanserar nya frisörkedjan Sayso. Första etableringen blir i Mall of Scandinavia.


Pitcher's öppnar i Skärholmen centrum

Uthyrning Grosvenor Europe har tecknat avtal med den snabbt växande gastropubkedjan Pitcher's om etablering av kedjans nya flaggskeppsrestaurang i Skärholmen Centrum. Restaurangen som öppnas i december i år blir kedjans hittills största och erbjuder ett omfattande upplevelseerbjudande på totalt 2 600 kvadratmeter.


Rituals öppnar i Östersund

Uthyrning Under våren kommer den holländska kedjan Rituals att flytta in i galleria Kärnan på Prästgatan i centrala Östersund. Fastighetsägaren Diös utvecklar just nu lokalen för inflyttning den 31 maj och Rituals är i full gång med att rekrytera medarbetare inför öppningen.


…Men fastighetsägaren har en plan för att ta sig runt problemet

Bygg/Arkitektur För att komma runt de segdragna processerna vill ADIA, Abu Dhabi Investment Authority, klyva detaljplanen: "Helt oacceptabelt".


Montage: Erika Johansson.

Överhettad Stockholmsmarknad får tyskar att tveka

Transaktioner Efter flera års högtryck hopar sig orosmolnen kring Stockholmsmarknaden. Det menar tyska storbolaget Deutsche Asset Management som nu backar från den svenska huvudstaden. För Fastighetssverige berättar de varför.


Därför lämnar hon Castellum för allmännyttan

Karriär Efter snart fyra år i Castellumkoncernen, tillträder Ann-Kristin Katalinic inom kort som CFO på MKB. För Fastighetssverige berättar hon om varför hon nu väljer allmännyttan före det kommersiella.


Svenska Hus hyr ut i Stockholm

Uthyrning Svenska Hus i Stockholm har hyrt ut 2 000 kvadratmeter på Fiskhallsgatan i Partihallsområdet. Ny hyresgäst är Kungsholmens Kött som flyttar in i juni 2018.


SBB emitterar mer hybrider – till bättre villkor

Ekonomi/Finansiering SBB emitterar ytterligare hybridobligationer om 300 miljoner kronor. Efter emissionen är rambeloppet om 1 000 miljoner kronor fullt utnyttjat.