Image

Säve flygplats – en kommande industriell blandstad

Bygg/Arkitektur Sernekes vision för Säve har sedan förvärvet varit att utveckla flygplatsområdet för industri, logistik och upplevelseindustri. Nu har planerna tagit ytterligare form för hur en industriell blandstad ska skapas på området. I planerna ingår allt från motocrossbana till handelsområde.
Publicerad den 3 Juli 2018

– På Säve-området vill vi skapa plats för Göteborgs industri och näringsliv att expandera på, i direkt anslutning till Hisingsleden, hamnen och staden. I den industriella blandstaden finns en kombination av industri, logistik, handel och upplevelser. Det finns plats för utrymmeskrävande verksamheter samtidigt som det blir en attraktion att besöka – det ska bli ett industriområde där vi sätter människan i centrum mer än man gjort tidigare, säger Krister Johansson, vd för Serneke fastigheter.

I de nya planerna för Säve ska den industriella blandstaden växa fram på en markyta motsvarande 1 500 000 kvadratmeter (av de totalt cirka 3 100 000 kvadratmeter som Serneke äger i området). Alla typer av etableringar är möjliga, allt från mer småskalig verksamhet med lokalbehov på 1000 – 5000 kvadratmeter upp till normalstora logistikfaciliteter på 25 000 – 50 000 kvadratmeter. En annan möjlighet är riktigt stora anläggningar på 100 000 kvadratmeter eller mer. Bland de verksamheter som redan är etablerade på Säve finns CEVT, som bedriver forskning och utveckling inom fordonsindustrin.

För att skapa ett område med människan i centrum orienteras alla verksamheter med sina personaltäta delar mot ett antal huvudgator. På så sätt är det aldrig långt till grannen och det skapas naturliga lägen för restauranger och service att etablera sig. Området planeras att byggas ut etappvis. Den centrala delen tillkommer i ett första skede. Därefter kommer utbyggnaden i norr och som en tredje etapp området i söder.

– Med sitt strategiska läge med närhet till vägar, hamn och stad och med de tillgängliga ytor som finns i kombination med befintliga verksamheter, ser vi en stor potential för Säve, säger Krister Johansson.

Göteborgs stad har med utvecklingsplanerna i det översiktsplanarbete som pågår.

Fakta Säve:
Säve flygplatsområde, total yta 3 140 000 m2
Utvecklingsbar yta (2 240 000 m2) planeras att fördelas enligt följande:

# Industri och logistik 1 500 000 m2
# Kontor och handel 200 000 m2
# Motocross 140 000 m2
# Rid- och hästcenter 100 000 m2
# Hotell och konferens 50 000 m2
# Camping/stugby 150 000 m2
# Deponi 100 000 m2
# Potentiell yta för solceller på tak 750 000 m2

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige