Image

Sankt Kors och Stångåstaden bygger ny stadsdel i Linköping

Bygg/Arkitektur År 2022 ska den stå klar, Linköpings nya stadsdel med 50 000 kvadratmeter verksamhetsyta och 500 bostäder. Under det nya namnet Ebbepark, omvandlas den gamla företagsparken Wahlbecks, till en hållbar stadsdel med bostäder, företag och stadsliv. Byggstart sker redan i vår.
Publicerad den 21 September 2015
Sankt Kors Fastigheter och Stångåstaden bygger den nya stadsdelen Ebbepark i Linköping. Bild: Arrow Arkitekter
Sankt Kors Fastigheter och Stångåstaden bygger den nya stadsdelen Ebbepark i Linköping.

Det byggs som aldrig förr i Linköping, och det är inte några ”vanliga” bostadsområden det satsas på. Linköping är en stad där man vågar testa nytt. Ebbepark är, vid sidan av Vallastaden2017, ett bevis på nytänkande stadsplanering.
Det är Sankt Kors Fastigheter som tillsammans med Stångåstaden ska uppdatera det gamla industriområdet till en hållbar stadsdel för både boende, företag och service.

– En traditionell företagspark är öde på kvällar och helger och ett traditionellt bostadsområde är öde på dagtid. Genom att kombinera de två uppnås en levande plats med möjlighet till resursdelning. Läget, mellan city och Linköpings universitet, är dessutom optimalt för såväl företag som bostäder, säger Johan Kristiansson, vd Sankt Kors Fastighets AB.

Nya resurseffektiva lösningar kommer testas i byggfasen i samarbete med universitetet, Tekniska verken och flera andra aktörer. Det färdiga området ska också fungera som testbädd för ny forskning och utveckling.

– Vi skapar bostäder som ger den naturliga kopplingen mellan att bo, arbeta och leva i morgondagens hållbara stadsdel. Multifunktionella mötesplatser där företag, bostäder och samhälle blir en helhet, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Fakta Ebbepark:
Vision: Ebbepark ska bli morgondagens hållbara stadsdel. Ett område som lever och sjuder av aktivitet. En dynamisk tillväxtmiljö för affärsidéer, innovationer och företagande samt bostäder, service och annat man behöver för att leva sitt liv.
Huvudaktörer: Sankt Kors Fastighets AB och AB Stångåstaden
Verksamhetsyta: 50 000 m2
Bostäder: Cirka 500 st
Företag i dagens park: Cirka 70
Byggstart: De två första etapperna startar 2016/17
Färdigt: Cirka 2022

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Så förvandlas anrika hamnområdet till blandstad

Bygg/Arkitektur Västra Hamnen i Malmö ska omvandlas från ett industri- och hamnområde till en blandad stad. Så här föreslås nästa steg bli för den västra delen av det kulturhistoriskt värdefulla området.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY