Image

Sålde livsverket – går in stort i fastighetsbranschen

Transaktioner Fastighetsaktiebolaget Lilium, som köper hela Norrportens bestånd i Linköping samt åtta fastigheter i Sundsvall och Luleå för 1,4 miljarder kronor, äger sedan tidigare två fastigheter i Norge. Och bolaget siktar på fortsatt expansion. - På sikt ska vi ha fastigheter för mellan två och fyra miljarder kronor, säger den arbetande styrelseordföranden Peter Gotthardsson.
Publicerad den 24 Augusti 2011

Lilium ägs av den norrbottniska familjen Liljedahl, som i oktober 2008 sålde livsverket Liko – vars verksamhet är utveckling och tillverkning av lyftanordningar inom vården – till amerikanska Hill-Rom för 1,2 miljarder kronor.

- Vi har tittat på mängder av fastighetsprospekt på jakt efter bra investeringar sedan dess. Förra året köpte vi två fastigheter i Norge, en i Oslo och en i Skien för sammanlagt 400 miljoner norska kronor, berättar Peter Gotthardsson.

- Sedan visade det sig att Norrporten kunde erbjuda ett bra basbestånd med centralt belägna fastigheter på bra orter och med bra hyresgäster.

Till en början kommer Norrporten att ha kvar den tekniska och ekonomiska förvaltningen i Luleå och Sundsvall, och den ekonomiska i Linköping.

Samtidigt har Lilium erbjudit Norrporten-personalen i Linköping anställning på Lilium

- Alla har tackat ja, det känns bra.

Vad kommer ni titta på härnäst i investeringsväg?

- Vi ser vad som dyker upp. Vi har en del prospekt att gå igenom, men det är verkligen ingen panik. Vi agerar väldigt långsiktigt, det här är förvaltningsobjekt som ska finnas kvar i ägarfamiljen i generationer.

Hur mycket förvärvsutrymme har ni?
- Ägarfamiljen sålde Liko för 1,2 miljarder kronor. Allt ska inte satsas på fastigheter, men på sikt kan vi komma att ha fastigheter för mellan två och fyra miljarder kronor.

Peter Gotthardsson själv är hittills ensam anställd på Lilium, och utgår från Sundsvall, där ett huvudkontor ska upprättas.

- Jag var fram till i juli i år partner på PWC i Sundsvall och har arbetat med fastighet, ur ett skatte- och juridiskt perspektiv. Jag har länge arbetat med familjen Liljedahl, och när den här affären var på gång tyckte vi att det var dags att jag gick över och började arbeta heltid för Lilium.

Liko grundades av Gunnar Liljedahl år 1979.

- Det är en otrolig framgångshistoria. Han lånade 50 000 kronor år 1979, och byggde upp ett företag med dotterbolag i hela världen. Efter knappt 30 år kunde han sälja bolaget för drygt 1,2 miljarder kronor, säger Peter Gotthardsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige