Image

Sagax och Hemfosa köper i Årsta

Transaktioner Sagax och Hemfosas gemensamma bolag Söderport köper en fastighet i Stockholm. Köpeskillingen uppgår till 183 miljoner kronor.
Publicerad den 20 Oktober 2011
David Mindus. Bild: Sagax. Bild: Sagax
David Mindus. Bild: Sagax. Claes Malmkvist. Bild: Sveareal. Claes Malmkvist. Bild: Sveareal.

Söderport Fastigheter (tidigare DK Properties) är Sagax och Hemfosas gemensamt ägda bolag. Bolaget har nu köpt tomträtten till Ostmästaren 1 i Stockholm. Anskaffningskostnaden uppgår till 183 miljoner kronor motsvarande 7,4 procent initial direktavkastning. Tillträde äger rum den 28 oktober 2011. Säljare är Sveareal.

Fastigheten omfattar 15 300 kvadratmeter uthyrningsbar yta, bestående av främst höglager och butikslokaler. Hela fastigheten är uthyrd på ett långt hyresavtal till Kakelspecialisten, ett dotterbolag till Dahl. Lokalerna har nyligen renoverats och anpassats för sammanlagt 50 miljoner kronor.

Ostmästaren 1 är belägen i Årsta Park intill Årstafältet och i anslutning till Söderports fastigheter Ostmästaren 3-6, som sammanlagt omfattar 57 000 kvadratmeter. Till följd av förvärvet koncentreras Söderports bestånd ytterligare mot fastigheter i Västberga och kring Årstafältet dit drygt 70 procent av portföljen nu är allokerad.
- Förvärvet är strategiskt intressant för Söderport med hänsyn till sedan tidigare ägda fastigheter i området. Investeringen kommer att bidra positivt till Söderports förvaltningsresultat och löpande kassaflöde, säger David Mindus, vd på Sagax.
- Försäljningen är ett led i vår strategi att, förutom i förvaltningen, även visa resultat genom fastighetsutveckling och transaktioner. Fastigheten är förädlad och vi kan avyttra den till ett värde som ligger betydligt över vårt bokförda värde, säger Sveareals vd Claes Malmkvist.

Nordier var rådgivare till säljaren Sveareal i affären.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige