Image
Sagax vd David Mindus.
Sagax vd David Mindus. Bild: Sagax

Sagax investerar halv miljard i franskt bolag

Bolag Sagax har investerat i franska Groupe BMG, ett familjeägt fastighetsbolag i andra generationen som investerar i lager, lätt industri och kontor i franska regionstäder. BMG äger och förvaltar 261 fastigheter med en uthyrningsbar area om 1 040 000 kvadratmeter.
Publicerad den 20 December 2019

BMG:s hyresvärde uppgår till motsvarande 750 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet för 2019 uppskattas till 390 miljoner kronor. Fastigheternas marknadsvärde uppgår till motsvarande 7,8 miljarder kronor. BMG:s räntebärande skulder, exklusive Sagax investering, uppgår till 39 procent av fastigheternas marknadsvärde och motsvarar 6,0 gånger 2019 års EBITDA.

Sagax investerar initialt motsvarande 480 miljoner kronor i ett säkerställt konvertibelt lån utgivet av BMG. Det konvertibla lånet har en löptid om fem år och löper med 7,2 procent ränta. Sagax har rätt men inte skyldighet att konvertera lånet till aktier i BMG under perioden december 2022 till och med december 2024.

Konverteringskursen fastställs som BMGs vägda substansvärde under det konvertibla lånets löptid. Vid full konvertering beräknas Sagax erhålla en ägarandel om cirka tio procent i BMG.

Kommentar av Louis Ramé, verkställande direktör Groupe BMG:
– Samarbetet med Sagax underlättar för BMG att institutionalisera sin struktur och expandera. Partnerskapet kommer att ge oss möjlighet att dela kunskap mellan bolagen till nytta för både Sagax och BMG. Perioden före konvertering ger oss möjlighet att fördjupa vårt samarbete innan Sagax inträder som aktieägare.

Kommentar av David Mindus, verkställande direktör, Sagax:
– Genom investeringen får Sagax exponering mot marknader utanför Paris, som är vår kärnmarknad i Frankrike. Strukturen på investeringen medför ett begränsat initialt risktagande för Sagax. Vår förhoppning är att vi ska kunna bidra med både kunskap och kapital till BMGs fortsatta expansion.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige