Image

Sabo och Hyresgästföreningen är positiva

Sverige Sabo och Hyresgästföreningen välkomnar regeringens initiativ.
Publicerad den 25 November 2016
Anders Nordstrand. Bild: Allmännyttan
Anders Nordstrand. Erik Elmgren. Bild: Hyresgästföreningen
Erik Elmgren.

– All utveckling som syftar till att inom ramen för kollektiva hyresförhandlingar underlätta bostadsbyggandet, är bra. Hyressättningssystemet i Sverige behöver förbättras och detta är ett av flera viktiga steg, säger Anders Nordstrand vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo.

Utredaren ska även i samråd med parterna på hyresmarknaden bedöma om det finns behov av en modell för att komma överens om presumtionshyra och i så fall lämna förslag på modell.

– Självklart vill vi delta i ett sådant förbättringsarbete. Allmännyttan är en viktig aktör, vi bygger mycket och våra medlemsföretag har viktiga erfarenheter som gärna delar med oss av, säger Anders Nordstrand.

- Det är bra att ännu en punkt i den överenskommelse som gjordes i våras under de bostadspolitiska samtalen med Claes Stråth blir verklighet, säger Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen.

- Förslaget med att justera lagstiftningen kring presumtionshyror handlar om att se om det går att öka bostadsbyggandet ytterligare. Men det krävs framför allt en rad andra åtgärder för att byggandet ska komma igång, till exempel att regeringen ser över den ekonomiska obalans som råder mellan olika upplåtelseformer, säger Erik Elmgren.

- Vi ser fram emot ett konstruktivt arbete tillsammans med regeringens utredare i denna fråga. Vi kommer också fortsätta vårt arbete med övriga parter på bostadsmarknaden för att ytterligare utveckla hyressättningen. Det kan inte ske någon verklig utveckling av förhandlingssystemet om inte parterna sätter sig ner och gemensamt funderar över bra långsiktiga lösningar, säger Erik Elmgren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige