Image

Så reagerar branschen

Sverige Sabo, Sveriges Byggindustrier och Installatörsföretagen om rapporten.
Publicerad den 20 December 2016
Jens albrektsson. Bild: Installatörsföretagen
Jens albrektsson. Petter Jurdell. Bild: Sabo
Petter Jurdell. Lars Tullstedt. Bild: Sveriges Byggindustrier
Lars Tullstedt. Paula Lejonkula. Bild: Sveriges Byggindustrier
Paula Lejonkula.

Installatörsföretagen ser positivt på utredningen och delar rapportens slutsats som visar på stora svårigheter att rekrytera till byggsektorn. Men den alarmerande effekten av arbetskraftsbristen visar enligt Installatörsföretagens senaste beräkningar att installationsbranschen endast kommer klara av att bygga 400 000 bostäder fram till 2025, långt ifrån de 710 000 som Boverket menar behövs.

- Trots en hög produktionsnivå under 2016 kan vi se att bostadsbyggandet faller tillbaka rejält under nästa år. Det beror på att installationsbranschen nått maximal produktionsnivå. Det är uppenbart att branschen är i ett akut behov av utbildningsinsatser för att dels råda bot på den akuta kompetensbristen och dels för att kunna växa i den takt som krävs för att Sverige på sikt ska kunna klara den stora framtidsutmaningen som bostadsbristen innebär, säger Jens Albrektsson, chef för Kompetens och utbildning på Installatörsföretagen.

De åtgärder rapporten föreslår och som Installatörsföretagen ställer sig bakom är bland annat att skapa fler jobb med lägre utbildningskrav inom ramen för de svenska kollektivavtalen, intensifiera validerings- och kompletteringsinsatser för nyanlända, öka rörligheten på arbetsmarknaden genom att staten finansierar fler yrkesverksamma för vidareutbildning. YA-jobben kan också utnyttjas i högre utsträckning för kortsiktiga insatser.

Sabo ser positivt på rapporten:
- I den rapport som regeringens samordnare presenterat idag betonas bland annat vikten av industriellt byggande. Det är bra. Produktiviteten och effektiviseringen måste bli bättre i svensk byggsektor och allt går inte att lösa med fler utbildningsplatser, säger Petter Jurdell, chef för Fastighetsutveckling på Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

- Många kommuner använder sig av sitt allmännyttiga bostadsbolag för att avhjälpa bostadsbristen. Men de allmännyttiga bostadsföretagen får in oroväckande få anbud från byggbolagen. Därför måste vi alla göra allt vi kan för att förbättra kapaciteten och konkurrensen i svensk byggsektor, säger Petter Jurdell.

Samordnarna föreslår i sin rapport bland annat att inflödet av utländsk arbetskraft ska stimuleras. SABO anser att det är bra, men det är utländska byggentreprenörer som behövs, inte bara förstärkning av arbetskraft i de svenska bolagen.

– Vi får störst effekt om ett företag som har hela kedjan från ingenjörer till byggnadsarbeterare etablerar sig i Sverige. Det ger både positiv effekt på bristsituationen och – framför allt – skapar det mer konkurrens och en bättre prisbild, säger Petter Jurdell.

SABO anser även att samordnarna borde ha gett förslag om kraftfullare satsningar på ökad digitalisering inom samhällsbyggandet, till exempel en digitaliserad planprocess och en automatiserad bygglovsprocess, förutom en mer industrialiserad byggindustri.
Sveriges Byggindustrier:

– Samordnarna har på den korta tiden identifierat ett antal konkreta och bra förbättringsförslag. Det är viktigt att förslagen nu omsätts i politisk handling. Vi känner igen bilden de förmedlade och skriver under på många av de problem som lyfts. Nu ska vi noga läsa igenom rapporten och fundera på vad vi själva kan bidra med, säger Lars Tullstedt, expert kompetensförsörjning Sveriges Byggindustrier.

– Jag är förvånad över att man inte lyfter behovet av kunskap i genus- och mångfaldsfrågor för att komma tillrätta med problemet kring till exempel machokulturen i utbildningarna och på arbetsplatserna. Det är viktigt att inte bara stirra blint på attityder utan fokusera mer på beteenden, struktur och organisation, säger Paula Lejonkula, mångfaldsexpert Sveriges Byggindustrier.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige