Image

Så kan 150 000 kvadratmeter bli tillgängliga i centrala Malmö

Bygg/Arkitektur Sweco har tagit fram en vision för Nyhamnen i Malmö: Genom att täcka över spåren norr om Malmö Central frigörs ytterligare 150 000 kvadratmeter markyta, vilket möjliggör att bygga nya bostäder eller arbetsplatser på bästa möjliga läge.
Publicerad den 3 November 2016

Nyhamnen är nästa stora utbyggnadsområde i Malmö. Stadsdelen omfattar 77 hektar, vilket är nästan lika stort som hela innerstaden idag.

– Nyligen efterlyste Malmös kommunalråd för stadsbyggnad nya visionära projekt för staden. Kanske är överdäckning av spåren vid Malmö C ett sådant projekt. Vi ser att Nyhamnen rymmer oerhörda möjligheter att utveckla stadens attraktivitet och identitet, säger Anders Öreberg, regionchef för Swecos arkitektverksamhet.

I Swecos vision för Nyhamnen är stadsdelen en levande kanalstad som likt Amsterdam ständigt har närheten till vattnet. Överdäckningen vid Malmö C främjar i sin tur möjligheten till att skapa ett klimatsmart och bilfritt område i Malmös centrala delar. Idag fungerar spårområdet som en barriär som försvårar att binda ihop de gamla och nya stadsdelarna, men via överdäckningen kan man knyta den nya stadsdelen till den befintliga staden.

– År 2014 tog vi fram en vision för Öresundsregionen 2070 tillsammans med Skanska. I år fick vi pris för bästa bidrag i tävlingen Imagine Open Skåne 2030. Våra tankar för Nyhamnen hämtar inspiration från dessa visioner, men är mer konkreta. Omvandlingen av området blir en viktig del i utvecklingen av morgondagens stadskärna. Vi ser Nyhamnen som en mosaik av Malmös allra bästa delar, där hållbarhet och livskvalitet utmärker sig, säger Anders Öreberg.

Därmed skapas samtidigt möjlighet att bygga bostäder och arbetsplatser på 150 000 kvadratmeter markyta i omedelbar närhet till stadskärnan. Enligt Sweco är en överdäckning av spårområdet fullt möjlig med tanke på de värden det kommer tillföra staden.

I visionen finns även en utbyggd metro och nya metrostationer vilket skapar goda kommunikationer i ett bilfritt område. Metron binder ihop Nyhamnen med Västra Hamnen och gamla centrum samt ger en närhet till Storköpenhamn. Sweco har i visionen även studerat hur man klarar av eventuellt höjda vattennivåer i det nya området.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Artikelserie om hållbart byggande: Greenwashing och gammalt tänk

Bygg/Arkitektur Fastighetssverige artikelserie om hållbart byggande når sin tredje och sista del. För Fastighetssverige berättar arkitekten Peter Ullstad från Codesign om hur vanligt så kallad greenwashing är i byggbranschen, en lite självbelåten bransch och hur tänket kring byggmaterial måste ändras för att ta nästa steg i hållbarhetsfrågan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige