Image

Så här blir Diligentias takpark

Bygg/Arkitektur En örtrik torräng med blåklint, johannesört och prästkragar, en krattskog med lågväxande ekar och blommande buskar och ett klapperstensfält med olika typer av fetbladsväxter – mitt i centrala Stockholm. Det handlar om takparken på Diligentias Sveavägen 44.
Publicerad den 29 Augusti 2013

- Helt i linje med Sveavägen 44 i övrigt vill vi erbjuda våra blivande hyresgäster något utöver det vanliga. Därför anlägger vi en riktig park på toppen. Det handlar alltså inte om ett traditionellt ”grönt tak” med lite gräsmatta på, säger Markus Pfister, fastighetschef för Diligentias kontor.

- Hyresgästerna får under gruppmötet eller lunchsalladen borra ner fötterna i en äng och uppleva en storslagen utsikt över Stockholms takåsar. Parken står klar sommaren 2014.

För att omsätta parkplanerna till verklighet arbetar Diligentia tillsammans med landskapsarkitekt Johan Paju. Johan, som också är pappa till den nya galoppbanan i Stockholm och samarbeten med världsarkitekter som John Pawson, har komponerat den unika takparkens sammansättning, flora och fauna:

- Jordmånen är begränsad och under vissa delar av året råder tuffa förhållanden på taket. Trots detta vill vi ha stor mångfald i både växt- och smådjurslivet och jag har därför letat naturtyper som annars trivs i svenska karga miljöer, som exempelvis i fjällen, säger Johan Paju.

Torrängen har en stor artrikedom av skalbaggar och fjärilar. På taket finns även en urban biodling, insektshotell och fågelholkar för mindre fåglar. Ovanför naturen byggs en trall upp, med utrymme för promenader och möten.

- Parken blir en naturlig biotop som sköter sig själv som inte behöver ”konstgjord andning” i form av stora skötselåtgärder. Det är unikt! Det enda som kommer att behöva göras är en årlig slåtter av torrängen efter blomning, säger Johan Paju.
Hyresgäster på Sveavägen blir Klarna, Raysearch, King, Arbetsgivarverket och ett nytt hotell, som Nobiskoncernen ska öppna.

Sveavägen 44 certifieras enligt Breeam. Bland annat minskar energianvändningen i huset med över 70 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige