Svante Eldholm, projektledare på Forsen.

Så får du ordning på kalkylen

Bolag Varför är det viktigt att börja tidigt, hur ska man tänka kring ändringar och vad är det bästa sättet att få så mycket som möjligt för pengarna? Svante Eldholm, projektledare på Forsen, ger sina bästa tips kring kalkylering.

Skicka till e-post

Svante Eldholm arbetar med både privata och offentliga aktörer när det gäller kalkylering, och han är ofta med i de tidiga skedena av projekt när en kalkyl ska upprättas.

– På Forsen gör vi väldigt detaljerade kalkyler där man tittar på enskilda beståndsdelar istället för att bara räkna på kronor per kvadratmeter, förklarar han.

Varför är kalkylen en så viktig del?

– Det är samma sak som om du går till Ica och handlar - du vill få så mycket som möjligt för dina pengar. Det är också exempelvis viktigt om du ska hyra ut det projekt du arbetar med för att veta vilken nivå du kan lägga hyrorna på, hur du ska tänka kring avskrivning och så vidare.

Att börja tidigt med kalkylen lyfter han som viktigt för resten av projektets gång.

– I det tidiga stadiet handlar det om att sätta en budget, antingen se vad man får för de pengar man har, eller se hur mycket pengar som kommer att gå åt för det man vill göra. Att veta vad man utgår ifrån helt enkelt, säger han.

Under projekteringstidens gång är det sedan viktigt med uppföljning – att ha koll på om man kan lägga till något och hur det bäst bör göras.

– Om man har gjort en bra kalkyl med en kontinuerlig uppföljning går det dessutom att efteråt gå tillbaka och se vad som har fungerat bra och inte, säger Svante Eldholm.

Forsens tips kring kalkylering (utan inbördes ordning):

  • Att göra en detaljkalkyl i tidigt skede och arbeta med den under projektet gör att man kan följa upp i slutfasen och se vad som har gått dåligt respektive bra, och vart pengarna har tagit vägen.

  • Vill man få så mycket som möjligt för sitt kapital låter man kalkylen komma med redan när arkitekten drar upp förutsättningarna för projektet.

  • Ett enda byggsätt är sällan det billigaste alternativet. Man måste göra en avvägning mellan kostnadsläget, markförutsättningar, hur marknaden ser ut med mera för att kunna avgöra vad som är rätt val till rätt projekt.

  • Efter att man projekterat leder ändringar i projektet sällan till någon större ekonomisk besparing om inte upphandlingsformen medger det. Gör ändringar i ett så tidigt skede som möjligt.
Fakta - det här gör Forsen:

Forsen är ett projektledningsföretag med cirka 170 medarbetare på sju kontor i Sverige. De leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. De är specialister på traditionell projektledning, CM och samverkan och har kompetens inom bostad, hus och anläggning. De är också en av Sveriges bästa arbetsplatser enligt Great Place To Work (GPTW).

Läs mer på www.forsenprojekt.se

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDFMer från Fastighetssverige
Friends Arena

De äger Allsvenskan

Lista Varje år besöks de allsvenska fotbollsarenorna av mer än två miljoner människor. Men vilka äger egentligen publikmagneterna? Här är hela listan.

…Och så går de klubbägda arenorna

Ekonomi/Finansiering Ett antal allsvenska arenor ägs och drivs av klubbarna själva. Fastighetssverige har kartlagt hur väl de fastighetsägande föreningarna slår mynt av hemmaborgen.


Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Stockholm

Stronghold om framtidens proptech

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Stockholm Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering avslutas med en framtidsspaning bland världens trender inom digitalisering av fastigheter, signerad Daniel Kraft, proptech-ansvarig på Stronghold.


Annons

Huvudägare mångmiljontankar efter tunga rekryteringar

Ekonomi/Finansiering Efter att ha plockat in två tunga fastighetsprofiler i styrelsen har bolagets huvudägare tankat aktier för närmare 15 miljoner kronor på bara ett par dagar.


Därför gör Stadsrum sitt första förvärv i Uppsala

Bolag För Fastighetssverige berättar John Strand, transaktionsansvarig för Stadsrum Fastigheter om varför man satsar på att förvärva gallerian Kvarnen i centrala Uppsala.


Det vill bostadsrättsägare betala mer för

Bostäder Solceller, gym, garage och övervakningskameror toppar listan. För Fastighetssverige berättar Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning, SBC varför det är just dessa saker som ger ett mervärde till bostadsrättsägarna.


Atrium Ljungberg om resultatet: "Ett bra kvartal"

Bolag Atrium Ljungberg redovisar ett förvaltningsresultat något över analytikernas förväntningarna – och mycket högre värdeförändringar än väntat. För Fastighetssverige berättar Atrium Ljungbergs CFO Martin Lindqvist om hur man ser på resultatet – och vilka utmaningar som väntar inför nästa kvartal.


Skanska säljer kontorsfastighet i Solna

Transaktioner Skanska har sålt kontorsfastigheten Laboratoriet 5 i Solna till Atlasmuren Fastigheter för cirka 200 miljoner kronor. Tillträdet till fastigheten sker i maj 2018.


"En traumatisk upplevelse"

Bolag En omtumlade vecka avslutades med att den brottsmisstänkte Daniel Kindberg som vd för Östersundshem och lämnade bolaget. Efter att ha varit onåbar hela vecka har Daniel Kindberg nu kommenterat situationen.


Midroc välkomnar Scandic till nytt World Trade Center

Bygg/Arkitektur Midroc utvecklar ett nytt World Trade Center i Oceanhamnen, Helsingborg, som även kommer att inrymma ett hotell med 180 rum. Midroc har nu tecknat avtal med Scandic som hotelloperatör.


Sernekes planer för Fjätervålen tar form

Bygg/Arkitektur Nu börjar planerna för Sernekes satsning på fjällanläggningen Fjätervålen att ta form. Fler stugor och lägenheter, ny sittlift, ny centrumbyggnad med hotell, camping, ökad satsning på alpin- och längdskidåkning samt året runt-aktiviteter är något av det som den nya planen innehåller. Ett utbildningscenter för det växande antalet Serneke-medarbetare är också en central del av satsningen.


Profi hyr ut i Jakobsberg

Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Didaktus Skolor om 2 835 kvadratmeter utbildningslokaler. Avtalet innebär att Didaktus omlokaliserar och utökar sina befintliga lokaler i Profis fastighet JV100 invid Jakobsbergs station.


De utvecklar Bromma Blocks

Bygg/Arkitektur Veidekke har ingått samarbete med CBRE och Vencom med målsättningen att bygga ut Bromma Blocks med en helt ny handelsfastighet.


Stadsrum köper Kvarnen i Uppsala

Transaktioner Stadsrum Fastigheter köper gallerian Kvarnen i Uppsala.


Ny hyresgäst till Tolust i Jönköping

Uthyrning Nu är det klart att Freja Transport & Logistics flyttar in i en del av den nya logistikfastigheten på Torsvik, Jönköping, med sin verksamhet.


Vardaga och Vectura bygger nytt äldreboende i Knivsta

Bygg/Arkitektur Knivsta kommer att få ett nytt äldreboende som beräknas stå klart till våren 2020. Boendet byggs av Vectura Fastigheter och kommer att drivas av Vardaga.


Catena gör dubbla rekryteringar

Bolag Catena nyrekryterar för att kunna fortsätta växa.


Ny affärsområdeschef på Ebab

Karriär Per Törnqvist har arbetat på Ebab sedan 1994 och tar nu rollen som affärsområdeschef för ett nytt affärsområde.


Så kopplas Peab samman med skandalen

Juridik Dokument som Fastighetssverige tagit del av visar kopplingen mellan byggjätten och den ekobrottshärva som briserat kring Östersundshems nu avstängde vd Daniel Kindberg.


Bedrägerimisstänkte vd:n lämnar Östersundshem

Bolag Den brottsmisstänkte vd:n för Östersundshem Daniel Kindberg har lämnat in sin avskedsansökan till Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor.


”Det ska bli en stadsdel i framkant”

Bygg/Arkitektur Kristina Alvendal som har varit motorn i utvecklingen av det nya området Värtahamnen i Stockholm berättar för Fastighetssverige om visionen för den nya stadsdelen – och hur det fungerar att samarbeta med flera stora fastighetsägare vars viljor ibland kan dra åt olika håll.