Image

Rotpartner sminkar om Läppstiftet

Bygg/Arkitektur Vasakronan har utsett Rotpartner till projektledare för en fasadrenovering på Läppstiftet, Vasakronans profilbyggnad på Lilla Bommen i Göteborg.
Publicerad den 6 Mars 2013
Läppstiftet på Lilla Bommen i Göteborg Bild: Rotpartner
Läppstiftet på Lilla Bommen i Göteborg

Lilla Bommen 1, i vardagligt tal Läppstiftet, är en av Vasakronans profilbyggnader i Göteborg belägen på Lilla Bommen. Kontorsbyggnaden som är ritad av arkitekt Ralph Erskine byggdes under 1986-1989 och har en unik fasadkonstruktion som nu efter 25 år är i behov av en mer omfattande renovering för att stå emot väder och vind på ett ännu bättre sätt i framtiden.

Byggnaden blev i januari 2013 Göteborgs första LEED-klassade befintliga byggnad (guldnivå).

Projektet omfattar utbyte av den yttre delen av ytterväggarna och samtliga isolerglas på fasaderna mot söder, väster och norr, totalt en yta på cirka 2 700 kvadratmeter. Med nya material och tekniska lösningar i klimatskalets konstruktion kommer byggnaden bli än mer energieffektivt än idag. Någon förändring av fasaden blir det däremot inte.
Rotpartner har sedan de gjorde de första byggtekniska utredningarna 2006 varit med och genomfört både utredningar och projektledning av tidigare arbeten till exempel när snedtaket på de översta sex våningarna byttes ut.

- Efter många års arbete med byggnaden känns det nu väldigt spännande att vara med och leda en så här omfattande förnyelse av fasaderna på Läppstiftet. Det blir dessutom en rolig utmaning för oss att få till en god logistik och kommunikation mellan entreprenörens arbeten, den omfattande ställningsbyggnationen och hyresgästerna i projektet säger Fredrik Olsson, vd på Rotpartner.

Arbetena inleds i mars och beräknas att pågå fram till december 2013. Utsedd totalentreprenör är Skandinaviska Glassystem AB och för väderskydd med mera. Inne hos hyresgästerna svarar Coor Service Management för arbetet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige