Image

Rivningsarbetet i Forsåker-området påbörjas i januari

Bygg/Arkitektur Under januari påbörjas rivningen av det tidigare pappersbruket Papyrus. En industriepok med anor från 1763 ska omvandlas till en ny och modern stadsdel. 40-talet byggnader kommer att rivas och ett 10-tal bevaras för att behålla och utveckla områdets ursprung.
Publicerad den 11 December 2014
Gamla fabriksområdet Papyrus börjar inom kort rivas för att ge plats åt den nya stadsdelen Forsåker med cirka 3 000 lägenheter och tusentalet arbetsplatser. Bild: Emmy Jonsson
Gamla fabriksområdet Papyrus börjar inom kort rivas för att ge plats åt den nya stadsdelen Forsåker med cirka 3 000 lägenheter och tusentalet arbetsplatser.

Det första synliga tecknet på omvandlingen av Papyrus-området inträffar under början av nästa år. Då påbörjas nedmonteringen av ett 40-tal uttjänta byggnader och rivningen planeras pågå under närmare 1,5 år.

- Det rör sig om stora mängder av betong och tegel som ska monteras ner. Vi uppskattar volymen till cirka 25 000 kubikmeter, säger Eva Edgren, projektledare på Mölndala Fastighets AB, det kommunala bolag som leder planering och utveckling av Forsåker.

- En betydande del av materialet kommer att användas för att fylla ut källare och andra håligheter i området. Teglet räknar vi med att använda för att rusta upp de byggnader som bevaras.

Under rivningsfasen utförs miljösanering i samarbete med Mölndals Stad.

- Efter att detaljplanen vunnit laga kraft och området ska bebyggas, kommer områdets allmänna platser saneras av kommunen. För den anvisade marken för bostäder och kontor, får varje enskilt byggbolag sköta sin egen sanering.

- En ytterligare miljörapport kommer att utföras för att kartlägga markföroreningarnas läge och omfattning inom området, konstaterar Eva Edgren.

När rivningarna är genomförda runt sommaren 2016, kommer även detaljplanen att vara klar. För närvarande pågår arbetet med att färdigställa en strukturplan som i första hand omfattar områdets infrastruktur och de nya byggnadernas omfattning och placeringar. Strukturplan och de första preliminära skisserna över Forsåker kommer att ställas ut i Mölndals kommunhus under början av 2016.

Sammanlagt planeras det att byggas cirka 3 000 nya lägenheter, med olika upplåtelseformer, och tusentalet arbetsplatser. Byggstart av lägenheterna planeras till 2018. Forsåker blir granne med Mölndals Innerstad och Kvarnbyn samt ligger bara ett par stenkast från en av Västsveriges största knutpunkter för kollektivtrafik.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige