Image

Riksbyggen säljer sin andel i Tornet till tung trio

Transaktioner Riksbyggen säljer sina aktier i Tornet Bostadsproduktion till övriga delägare Folksam, Balder och Peab. Tornet Bostadsproduktion utvecklar hyresfastigheter och Riksbyggen gör försäljningen för att fokusera på sin egen produktion av hyresrätter.
Publicerad den 12 December 2018

De tre aktieägarna har dessutom ställt ut ägarlån till Tornet om 100 MSEK vardera. Affären är ett led i en transaktion där Riksbyggen helt avvecklar sitt finansiella engagemang i Tornet Bostadsproduktion.
– Investeringen är en del i vår strategi att investera i tillgångar som innebär god riskspridning med en hög riskjusterad avkastning. Den innebär en fastighetsexponering inom ett attraktivt segment, nyproducerade hyresbostäder på tillväxtorter. Bolaget har en betydande potential att fortsatt bygga hyresrätter, säger Michael Kjeller, chef Kapitalförvaltning och hålbarhet, Folksamgruppen.
– För oss i Peab är Tornet ett av våra viktiga joint venture bolag. Via vårt ägande i Tornet får vi en balanserad exponering mot hyresrätter i storstäderna. Efter ett antal år har bolaget nu ett flertal lägenheter i förvaltning som ger ett positivt resultatbidrag inom Affärsområde Projektutveckling. Vi ser fram emot att ytterligare utveckla bolaget tillsammans med Balder och Folksam, säger Göran Linder, affärsområdeschef Projektutveckling.

När Riksbyggen gick in som delägare i Tornet Bostadsproduktion hade inte Riksbyggen någon egen hyresrättsproduktion.
– Vi är mycket nöjda med det lärorika samarbete som vi haft inom Tornet Bostadsproduktion och företaget har haft en väldigt fin utveckling. Det finns ett stort behov av fler hyresrätter och från Riksbyggens sida vill vi nu helt koncentrera oss på att öka vår egen hyresrättsproduktion, säger Carl-Johan Hansson, chef för Affärsområde Fastigheter, Riksbyggen.

Riksbyggen har beslutat att fördubbla produktionen av hyresrätter. Riksbyggen planerar även att kraftigt öka antalet orter för produktion av hyresrätter.

I dag har Riksbyggen planerade eller pågående hyresrättsprojekt i cirka 20 kommuner och målsättningen är att öka den siffran till minst det dubbla. Genom att använda det reformerade, statliga investeringssstödet för hyresrätter ska Riksbyggen kunna erbjuda hyresrätter med en hyresnivå som många ska klara av att betala.
– Investeringsstödet skapar förutsättningar att bygga hyresrätter med lägre hyror än vad vi kan göra idag. Användande av stödet innebär ett maxtak för hyrorna vilket vi som kooperativt företag tycker är bra, säger Leif Linde, vd Riksbyggen

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige