Image

Riksbyggen och HSB utvecklar i Göteborg

Bygg/Arkitektur Nu är markanvisningstävlingen avgjord och juryn har utsett två vinnare som föreslås få det speciella uppdraget att bygga både hyres- och bostadsrätter i trä på Gibraltargatan i Göteborg. Två tomter markanvisas och totalt ska 134 bostäder byggas.
Publicerad den 12 April 2017
HSB Göteborg och Case Studio utvecklar tomt två. Bild: Case Studio
HSB Göteborg och Case Studio utvecklar tomt två. Riksbyggen och Sweco utvecklar tomt ett. Bild: Kristian Schling, AdoreAdore
Riksbyggen och Sweco utvecklar tomt ett.

För att få markanvisningen krävs även beslut i fastighetsnämnden, ärendet kommer upp den 24 april på sammanträdet.

– Det har varit ett stort intresse för tävlingen och det har varit hård konkurrens om uppdraget. Det ska bli riktigt spännande att se hur dessa två förslag bidrar till områdets utveckling samt inspirerar branschen till fler innovativa trähus i Göteborg, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör för Göteborgs Stad.

Den 8 november bjöd fastighetsnämnden in till tävlingen som pågått från 9 november 2016 till 20 januari 2017. Totalt kom det in 33 bidrag, 18 för tomten som avser bostadsrätter och 15 för tomten som avser hyresrätter. Den aktuella platsen för markanvisningen är Gibraltargatan där Gibraltar Herrgård ligger i dag. Herrgården kommer att flyttas till Orrspelsgatan, som ligger i närområdet.

Riksbyggen, tillsammans med Sweco Architects, har utsetts som vinnare till tomt ett där bostadsrätter ska byggas. Bidraget heter Slå Rot och innehåller totalt 45 lägenheter inklusive radhus. De minsta består av två till tre rum och kök och är 65 kvadratmeter stora, de största består av fyra till sex rum och kök och är radhus på 120 kvadratmeter.

– Vi är mycket glada över markanvisningen på Gibraltarvallen och Riksbyggen har nu möjligheten att genomföra ytterligare ett innovativt bostadsprojekt med stort hållbarhetsfokus i Göteborg. Med BRF Slå Rot vill vi skapa ett vackert hus byggt i trä och ett spirande kvarter med odling både på tak, i de egna växthusen och på gården, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

HSB Göteborg, tillsammans med Case Studio, har utsetts som vinnare för tomt två där hyresrätter ska byggas. Osmos heter bidraget och består av 89 lägenheter. De minsta består av ett rum och kök på 32 kvadratmeter och de största är på fyrarum och kök på 95-110 kvadratmeter.

- Vi är väldigt glada över att få möjlighet att utveckla och bygga nya hyresrätter till HSB:s bosparare och medlemmar i ett av stadens bästa lägen! Det som gör det här projektet extra spännande är att vi här, i samverkan och dialog med staden, övriga aktörer, Chalmers och vårt HSB Living Lab, får möjlighet att bidra till kunskapsspridning och skaffa oss erfarenhet av trähusbyggande i Göteborg, säger Lena Josgård, affärsområdeschef för mark- och projektutveckling på HSB Göteborg.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Säkerhet är kundnöjdhet för Specialfastigheter

Bolag Se hotbilden och bygg verksamheten därefter – det är så Specialfastigheter jobbar. Och det har gett resultat. – Man måste fråga sig vad säkerhet är och förstå hotbilden för att kunna bygga en verksamhet som ska klara den, säger Åsa Hedenberg, vd för Specialfastigheter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY