Image
Vivum i Fiskebäck.
Vivum i Fiskebäck. Bild: Hannes Söderlund

Riksbyggen lanserar kooperativ hyresrättsmodell för äldre och behövande

Bolag Vivum är det nya namnet på Riksbyggens erbjudande med kooperativa hyresrätter för äldre och behövande. Modellen har utvecklats under 30 år i nära samarbete med ett stort antal kommuner runt om i landet. Vivum-boenden med den kooperativa hyresrättsmodellen som bas har byggts, eller är på väg att byggas, från Skåne till Haparanda.
Publicerad den 16 Juni 2022

– Sverige står inför stora utmaningar med en allt större andel äldre i befolkningen. Det kräver nytt tänkande både av oss bostadsaktörer och av kommunerna. Nu vill Riksbyggen att fler kommuner ska få upp ögonen för Vivum och fördelarna med kooperativa hyresrätter för äldre och behövande, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Formen kooperativ hyresrättsförening fungerar lika bra för trygghetsboende, som för särskilt boende eller LSS-boende. I den kooperativa hyresrätten kan de boende påverka beslut, precis som i en bostadsrättsförening. Modellen, som fått namnet Vivum, är utvecklad av Riksbyggen under en lång tid i nära samarbete med kommuner över hela Sverige. Idag finns kooperativa hyresrättsföreningar enligt Riksbyggens modell i 35 kommuner.

Kommunen och Riksbyggen bildar gemensamt en kooperativ hyresrättsförening som äger fastigheten. I styrelsen sitter representanter för kommunen, Riksbyggen och hyresgästerna. Föreningens fastighetsprojekt finansieras externt med lån där kommunens åtagande är att säkerställa en kommunal borgen för finansieringen. Hyresnivån bestäms av styrelsen och eventuella överskott går direkt tillbaka till föreningen och dess medlemmar.
Med över 30 års erfarenhet av att skapa och sköta om kooperativa hyresrättsföreningar levererar vi en helhetslösning och vi följer med på hela resan. Vi håller ihop processen med analyser, planering och genomförande av byggnation, allt med vårt fokus på livet i huset för de boendes bästa. Tillsammans skapar vi en mer levande vardag för äldre och behövande.
– En stor fördel är att beslutsvägarna är korta och investeringar i föreningens fastigheter ställs inte mot andra utgifter i kommunens budget utan finansieras externt. Modellen skapar möjlighet för många kommuner att bygga ett nytt boende, eller göra en om- och tillbyggnad av en befintlig anläggning, att trygga boendeförsörjningen för de äldsta kommuninvånarna, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Riksbyggen.

Med ett stort antal genomförda projekt har kunskapsbasen hos Riksbyggen successivt byggts upp under åren.
– Med Vivum och våra kunniga medarbetare har Riksbyggen en unik kompetens att bygga boenden som ger en bra, trygg och trivsam miljö både för de boende och för de som arbetar inom verksamheten. Riksbyggen gör också stora tekniska- och forskningsbaserade satsningar för att kunna bygga framtidens boende för äldre, säger Mathias Sandberg, konceptchef på Riksbyggen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tosito ny finansiell partner till Hv71: "Mer med hjärtat än för exponering"

Bolag HV71 och Tosito har idag ingått ett avtal som gör att Tosito blir ny partner gällande arenafinansieringen av klubbens hemmaarena Husqvarna Garden och tar över efter Kinnarps AB. För Fastighetssverige berättar Tositos vd Tommy Fritz om känslorna kring att ge ytterligare finansiell hjälp till klubben han själv spelat för och hur de kan hjälpa klubben att utveckla arenan i framtiden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige