Image

Riksbyggen köper fängelset i Norrköping – vill bygga bostäder

Transaktioner Specialfastigheter säljer fängelset i Norrköping till Riksbyggen. Inom fastigheten finns möjlighet att bygga cirka 240 lägenheter.
Publicerad den 4 Augusti 2014

Fastigheten ligger centralt i Norrköping nära Folkparken och vackra Motala ström.

Fängelset uppfördes i slutet av 1700-talet och var Sveriges äldsta anstalt i bruk fram till 2013, då Kriminalvården la ner verksamheten.

Fastigheten har en tomtareal på 17 459 kvadratmeter och den totala uthyrbara arean uppgår till 4 322 kvadratmeter.

- Riksbyggen anser att Norrköping är en kommun som har potential och vi upplever att det finns väldigt spännande möjligheter att utveckla området kring fängelset. Riksbyggen är väldigt stolta över att vara ett företag som bygger goda bostäder – men vi har ett lika stort fokus på att utveckla goda boendemiljöer, säger Anders G Jacobson, marknadsområdeschef Riksbyggen.

Exakt hur området kommer att utformas är inte helt klart. Däremot är det klart att lägenheter kommer byggas med stor hänsyn till miljön.

Riksbyggen har för avsikt att påbörja produktionen av lägenheter så fort som möjligt, men det förutsätter att en detaljplan för fastigheten först arbetas fram.

– Vi vill påbörja byggnation inom fastigheten år 2016. För att det ska lyckas är det viktigt att Norrköpings kommun kan möta upp i arbetet med att ta fram en detaljplan som både klarar av att säkerställa det allmänna intresset och att fastigheten kan exploateras på ett förståndigt sätt, säger Anders G Jacobson.

- Specialfastigheter har fokus på hyresgäster med höga säkerhetskrav, men som statligt ägt bolag vill vi också bida till hela samhällsutvecklingen, säger Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

- Vi ser Riksbyggen som en bra köpare av fastigheten som nu kan utveckla området genom att bygga bostäder så att fler får möjlighet till ett eget boende i en unik miljö.

- Det har varit ett stort intresse av potentiella köpare på grund av fastighetens unika läge och dess utvecklingsmöjligheter säger Torbjörn Blücher, fastighetschef på Specialfastigheter.

Savills har varit säljarens rådgivare vid försäljningen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige