Image

Riksbyggen återupptar tak- och fasadinspektioner med drönare

Bolag Riksbyggen har nu fått kameraövervakningstillstånd för hela Sverige att inspektera tak och fasader med drönare.
Publicerad den 27 Januari 2017
Riksbyggens tillstånd gäller än så länge för fem kameror. Bild: Riksbyggen
Riksbyggens tillstånd gäller än så länge för fem kameror.

Riksbyggen har fått kameraövervakningstillstånd för drönare för samtliga kommuner i Sverige. Redan under 2015 startade Riksbyggen tak- och fasadinspektioner med hjälp av kameraförsedda drönare. Efter högsta förvaltningsöverdomstolens dom i oktober förra året om att kameraförsedda drönare omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen tog Riksbyggen en paus i arbetet med att använda drönarna för att invänta tillstånd.

– Besked om att vi kan börja använda drönarna är mycket glädjande. Genom att använda drönare vid tak- och fasadinspektioner skapar vi kundnytta för bostadsrättsföreningarna och våra medarbetare får en säkrare arbetsmiljö, säger Göran Danling, processansvarig teknisk förvaltning på Riksbyggen.

Riksbyggens tillstånd gäller än så länge för fem kameror.

– Det är en bra början och gör att vi kan komma igång igen i de marknadsområden som var först ut med att använda drönarna, till exempel vårt marknadsområde i Skaraborg, säger Göran Danling.

Efter sommaren kan det bli fritt fram för alla Riksbyggens marknadsområden att använda drönare. I syfte att förenkla för företagen föreslår Justitiedepartementet att drönare inte ska omfattas av kravet på tillstånd i kameraövervakningslagen. Förslaget skickas nu ut på remiss till mitten av februari och föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige