Image

Regeringen vill stoppa ”kattrumpor”

Juridik Regeringen vill förhindra vissa skattefria överlåtelser av fastigheter genom gåva till juridiska personer eller svenska handelsbolag, så kallade ”kattrumpor”. De föreslagna reglerna ska tillämpas från och med den 28 oktober 2016, alltså i fredags.
Publicerad den 31 Oktober 2016
Ulla Werkell. Bild: Magnus Glans
Ulla Werkell.

Regeringen har överlämnat en skrivelse till riksdagen där man aviserar ett kommande förslag om ändringar i bestämmelserna om beskattning av fastigheter som överlåts till juridiska personer. Regeringen vill förhindra vissa skattefria överlåtelser av fastigheter genom gåva till juridiska personer eller svenska handelsbolag, så kallade ”kattrumpor”. De föreslagna reglerna ska tillämpas från och med den 28 oktober 2016.

Fastighetsägarna skriver på sin webbplats att enligt förslaget ska en fastighet anses såld om den överlåts till en juridisk person eller ett svenskt handelsbolag mot ersättning som överstiger det skattemässiga värdet om det avser näringsfastigheter och omkostnadsbeloppet om det avser privatbostadsfastigheter. Fram till i dag har en överlåtelse ansetts vara en gåva om ersättningen understigit taxeringsvärdet.

Till följd av att en fastighet ska anses såld om den överlåts till en juridisk person eller svenskt handelsbolag mot en ersättning överstigande det skattemässiga värdet kan överlåtelsen inte ske skattefritt, eftersom en försäljning i motsats till gåva utlöser kapitalvinstbeskattning.

Enligt regeringens mening har detta medfört ett betydande skattebortfall. Det finns därför enligt regeringen särskilda skäl för att genom så kallad stopplagstiftning tillämpa det kommande förslaget på överlåtelser som genomförs från och med den 28 oktober 2016. De kommande regeländringarna beräknas träda i kraft den 1 augusti 2017. En promemoria med det förslaget har utarbetats inom Regeringskansliet och kommer att sändas ut på remiss. Ulla Werkell, skattejurist Fastighetsägarna Sverige säger på Fastighetsägarnas hemsida:

– Så kallade kattrumpor har i de flesta fall använts som en del i ett generationsskifte där det av olika skäl kan vara det mest lämpliga sättet att lösa ett sådant. Att det varit förenligt med gällande lagstiftning och praxis bekräftades så sent som hösten 2015 i ett antal domar från Högsta Förvaltningsdomstolen. Det är därför inte så förvånande att regeringen nu lägger ett förslag som begränsar möjligheterna att göra kattrumpor. Det är dock förvånande att man gör det genom en stopplagstiftning, detta samtidigt som en statlig utredning ser över bland annat denna fråga. Det är också beklagligt att regeringen väljer att inte skilja på överlåtelser till bolag där givaren själv är delägare och bolag som helt ägs av andra, till exempel givarens barn.

De nya reglerna kommer att försvåra och fördyra generationsskiften i många fall och riskerar att resultera i en minskning av antalet hyresrätter och ökat antal ombildningar till bostadsrätter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige