Image

Regeringen vill låsa mark till hyresrätter

Juridik Översiktsplaneutredningen föreslår en ny lag som innebär att kommunen ska kunna bestämma att bostäder på mark som kommunen eller ett kommunalt aktiebolag äger bara ska få upplåtas med hyresrätt. Ett sådant beslut ska även gälla mot en ny ägare av marken. Fastighetsägarna riktar stark kritik mot förslaget.
Publicerad den 1 Juni 2018
Rikard Silverfur Bild: Fastighetsägarna
Rikard Silverfur

Syftet med den föreslagna lagen är att det blir lättare för kommunen att säkerställa att marken kommer att bebyggas med hyresrätter, om kommunen har satt upp detta som ett villkor i samband med försäljningen av marken.

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert hos Fastighetsägarna är mycket kritisk:
– En reglering av upplåtelseformen hindrar fastighetsägaren att själv bestämma hur fastigheten ska utvecklas. Än allvarligare är att en reglering av upplåtelseform ökar klyftan mellan hyrt och ägt boende, säger Rikard Silverfur.

– Andra upplåtelseformer tillåts konkurrera på egen hand, vilket tydligt framgår av att utredningen endast vill reglera hyresrätter och exempelvis inte bostadsrätter. Det är fel väg att gå. Hyresrätten ska stärkas, inte nedvärderas.

Regleringen av upplåtelseform har också negativa konsekvenser ur ett fastighetsekonomiskt perspektiv. Fastigheter med reglerad upplåtelseform kommer att värderas på ett annat sätt än fastigheter utan reglering av upplåtelse.

– En låsning av upplåtelseform leder till lägre fastighetsvärden och minskar bostadsbolagens möjligheter att finansiera nybyggnation eller välbehövliga renoveringar. Konsekvenser som utredningen inte har gett sig tid till att utreda. Förslag som begränsar bostadsbolags möjligheter till att finansiera nyproduktion och upprustning bör inte genomföras, säger Rikard Silverfur.

– Ur konkurrenssynpunkt riskerar kommunalägda bostadsbolag att missgynnas av förslaget då deras bestämmanderätt över befintliga hyresfastigheter försvinner. Ett slag mot dessa kommunägda bostadsbolag och ordningen att kommunen styr sina bolag via ägardirektiv och styrelse. Konkurrensaspekterna av att enbart befintliga hyresfastigheter ägda av kommunägda bostadsbolag ska omfattas av förslaget har utredningen inte utrett, avslutar Rikard Silverfur.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige