Image

Regeringen tillsätter byggutredning

Sverige Regeringen vill öka byggandet i Sverige. Ett viktigt sätt är nå målet är att se över det regelverk som omgärdar byggfrågorna och göra reglerna enklare och mer överskådliga. Därför har regeringen nu beslutat att ge en utredare i uppdrag att se över frågorna som rör plangenomförandeprocessen. Regeringen ger samtidigt ett antal uppdrag till Boverket och Statskontoret för att analysera och förbättra kommunernas tillämpningar av gällande regelverk på området.
Publicerad den 29 November 2011
Stefan Attefall. Foto: Johan Ödmann. Bild: Johan Ödmann
Stefan Attefall. Foto: Johan Ödmann.

Plangenomförandeprocessen - alltså processen från beslutad detaljplan till byggnation – har länge omgärdats av ålderdomlig lagstiftning och betungande administration. Oklarheter i regelverken leder ofta till utdragna förhandlingar och tvister mellan kommuner och exploatörer, och allmänhetens och andra intressenters insyn i processen är ofta dålig.

- Vi måste bygga mycket mer än vad vi gör idag i Sverige. Men det krångliga regelverket inom byggsektorn gör att många byggprojekt drar ut på tiden eller aldrig ens blir av. Risken för dyra förhandlingsprocesser och oförutsedda kostnader gör att små och nya byggbolag inte ens vågar ge sig in i upphandlingar. Ska vi kunna lösa bostadsbristen måste vi ha en vital byggbransch där alla goda krafter kan vara med och samarbeta, och där regelverket är tydligt och överskådligt för alla inblandade parter, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Utredaren ska analysera gällande bestämmelser och föreslå nödvändiga förändringar inom bland annat:

- finansering av gator och parker
- huvudmannaskap för allmänna platser
- bestämmelser kring exploateringsavtal

Regeringen har utsett generaldirektör Lars Magnusson till utredare. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande den sista december 2012.

Regeringen ger även Statskontoret i uppdrag att utvärdera hur den kommunala processen för anvisning av mark går till, en fråga där kommunerna ofta skiljer sig åt vad gäller principer och prissättning. Statskontoret ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 juni 2012.

Regeringen ger också Boverket i uppdrag att analysera kommunernas planberedskap. Bakgrunden är bland annat att landets kommuner själva uppger att två av de främsta hindren för ökat bostadsbyggande är planberedskapen och detaljplaner i attraktiva lägen, trots att kommunerna själva har planmonopol. Boverket ska redovisa sin analys senast den 15 juni 2012.

Boverket ska också sprida information och kunskap om dels hur en aktiv kommunal planläggning bör bedrivas och dels hur dagens regelverk kan tillämpas så att planprocessen blir så effektiv som möjligt, så att planberedskapen ökar och genomförandet blir rationellt. Det uppdraget ska redovisas i två etapper under 2013.

Boverket ska också utvärdera konkurrens- och tillväxtbestämmelserna i plan- och bygglagen. Planläggning ska främja en från social synpunkt god livsmiljö och en långsiktigt god hushållning. Sedan tre år tillbaka ska den även främja en ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens. Boverket ska studera vilka effekter lagändringen fått på utformningen av kommunala översikts- och detaljplaner och på beslut om bygglov och förhandsbesked. Uppdraget ska redovisas senast den 15 april 2013.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige