Image

Regeringen sänker skatten på solel

Sverige Regeringen sänker skatten på solel från 29,2 öre per kilowattimme till 0,5 öre. - Det är bra att regeringen lyssnat på kritiken från fastighetsbranschen om att solelsskatten är ett kraftfullt hinder för en omställning till en hållbar energiproduktion. Sänkningen av solelsskatten innebär att det återigen blir lönsamt att investera i förnyelsebar elproduktion, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.
Publicerad den 22 November 2016
Regeringen sänker skatten på solel. Bild: Fastighetsägarna
Regeringen sänker skatten på solel.

Vid halvårsskiftet 2016 införde regeringen energiskatt för producenter med solcellsanläggningar med en sammanlagd större effekt än 255 kW. Skatten innebar att flera stora fastighetsägare upphörde med investeringar i solenergianläggningar, eftersom det inte var ekonomiskt försvarbart.

– Det är mycket glädjande att regeringen nu i ett första steg sänker solelsskatten och därefter inleder en process för att ta bort skatten helt. Det kommer bidra till att fler fastighetsägare kan motivera investeringar i solenergianläggningar, säger Rikard Silverfur.

Regeringens förslag innebär att skatten sänks från 29,2 öre/kWh till 0,5 öre/kWh från och med 1 juli 2017. Den nya skattegränsen gäller oavsett hur många solcellsanläggningar en fastighetsägare har, under förutsättning att varje enskild anläggning har en effekt på max 255 kW.

Regeringen ska även söka godkännande från EU-kommissionen att flytta effektgränsen på solelanläggningar från juridisk person till att istället gälla per anläggning. Det skapar nya förutsättningar för utbyggnaden av solel.

- Det är strålande nyheter att regeringen slopar skatten på solel. Nu kan äntligen utbyggnaden av solel ta fart ordentligt. HSB har tillsammans med Solelkommissionen en längre tid påtalat bristerna med dagens regelverk. Det är mycket glädjande att regeringen har lyssnat på kritiken, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige