Image

Regeringen inför kreditgarantier

SVERIGE Nu har regeringen fattat beslut om att införa kreditgarantier under byggtiden, för att underlätta för bostadsbyggande. Detta sker genom en ändring i förordningen (2004:105) om statlig kreditgaranti för lån för bostadsbyggande m.m. Förordningsändringen och därmed statliga kreditgarantier under byggtiden träder i kraft den 1 juli 2009.
Publicerad den 22 Maj 2009

- Finanskrisen har slagit hårt mot många delar av samhället inte minst mot bostadsbyggandet. Med dagens beslut om att införa statliga garantier under byggtiden förbättras möjligheterna för fler bostadsbyggen att komma igång, säger kommun och finansmarknadsminister Mats Odell.

Statens bostadskreditnämnd, BKN, lämnar idag statliga kreditgarantier för bostadslån för färdigställda bostäder. BKN har på regeringens uppdrag analyserat behovet av kreditgarantier under byggtiden. BKN konstaterar i sin rapport \″Kreditgarantier under byggtiden\″ att det finns behov för sådana kreditgarantier. BKN konstaterar även att finansieringen av bostadsprojekt har försvårats under rådande konjunkturläge. En del av lösningen på detta problem är att tillåta kreditgarantier också under byggtiden. BKN:s rapport skickades ut på remiss. Enligt remissutfallet på den rapport från BKN som ligger till grund för förordningsändringen är intresset från byggbranschen starkt.

Den statliga kreditgarantin kan lämnas upp till 90 procent av marknadsvärdet för en färdigställd fastighet. BKN kan ställa ut garantier inom sitt nuvarande bemyndigande om totalt tio miljarder kronor.

I samband med att ändringen i förordningen görs omfattas alla upplåtelseformer, även ägarlägenheter.



- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige