Image

Rättscentrum i Örebro når Leed platina

Energi/miljö Norrportens nybyggda fastighet Rättscentrum Örebro, når högsta nivån, platina, i miljöcertifieringssystemet Leed.
Publicerad den 26 Juni 2013

Endast tre nybyggnationer i Sverige har hittills klarat bedriften att nå Leed New Construction Platina. Certifieringen är ett kvitto på mycket högt ställda krav på energiförbrukning, materialval, inomhusklimat, lokalisering och vattenanvändning.

- Den här typen av certifieringsresultat är oerhört glädjande för oss som arbetar för att öka det hållbara byggandet i Sverige. Att fler och fler svenska fastighetsbolag tar sig an utmaningen att nå upp till de högsta nivåerna i Leed - och att de dessutom klarar av det - visar på att den svenska fastighetsbranschen tillhör världsledarna i hållbarhet, säger Sue Clark, Leed Manager hos Sweden Green Building Council.

Rättscentrum i Örebro rymmer Örebro tingsrätt, Polisen, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården inom samma kvarter. Förutom höga krav på säkerhet och moderna arbetsplatser har miljöfokus präglat nybyggnationen.

- Vi är trea i landet med en platinautmärkelse, men först i Örebro. Det är roligt att denna byggnad fortsätter att få uppmärksamhet och vi är naturligtvis stolta över att nå den högsta utmärkelsen. Miljön har varit i fokus för både Norrporten och våra hyresgäster under hela projektets gång, säger Hans Hjalmarsson, marknadsområdeschef på Norrporten.

Fastigheten värms och kyls genom att utnyttja lagrad energi i bergshålslager i marken. Det centrala läget och närheten till allmänna kommunikationer har också givit höga poäng i certifieringen. Alla ingående byggnadsmaterial har valts med omsorg ur ett miljöperspektiv och spill från byggnation har hållits nere.

Dessutom rymmer fastigheten flera miljövänliga installationer som tak med växtlighet som fångar regnvatten och närvarostyrd ventilation och belysning. Även satsningar på särskilda p-platser för miljöbilar och ett flertal duschrum för personal som uppmuntras att ta cykeln till arbetet ligger till grund för det höga betyget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige