Image

Rapport: ”Stöd till bosparande kortar bostadsköerna”

Bostäder Ett stöd till bosparande, enligt norsk modell, skulle öka sparandet bland unga med 20 procent. De med lägst inkomst skulle relativt sett spara mest. Och tiden att spara ihop till kontantinsatsen skulle minska med i genomsnitt två år i Sveriges 20 större städer. Det visar en ny rapport som analysföretaget Prognoscentret gjort på uppdrag av HSB Riksförbund.
Publicerad den 6 Mars 2018
Anders Lago. Bild: HSB
Anders Lago.

– Nu när ännu ett amorteringskrav precis börjat gälla är det hög tid att hitta hoppfulla reformer som river murarna för dem som står utanför bostadsmarknaden. Mycket tyder på att ett stöd till bosparande är ett viktigt steg i det angelägna arbetet, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Rapporten ”Spara eller slösa - ungas inställning till ett avdragsgillt sparande” utgår från en opinionsundersökning bland 18-29-åringar i Sverige. Totalt har 782 personer svarat. I rapporten undersöks attityden hos unga vuxna till ett avdragsgillt bosparande av norsk modell, samt vilka kostnader ett sådant system skulle innebära för staten.

Rapporten visar att intresset för ett avdragsgillt bosparande är stort bland unga vuxna, och att det totala sparandet skulle öka påtagligt. Särskilt noterbart är att de med lägst inkomst uppger att de, relativt sett, skulle spara mest.

– Det mest glädjande med den här rapporten är att så många unga uppger att de skulle spara mer. Och att de med lägre inkomst faktiskt är beredda att spara mest, relativt sett. Det visar att ett stöd till bosparande har stora möjligheter att gynna många människor som numera inte har råd att köpa en egen bostad, säger Anders Lago.

Om ett avdragsgillt bosparande infördes idag skulle kostnaden för staten uppgå till cirka 2,1 miljarder per år. Ett system med startlån, även det av norsk modell, skulle ytterligare underlätta inträdet på bostadsmarknaden och exkluderat för mindre administrativa kostnader skulle det inte kosta något för staten, utan endast innebära en högre självfinansierad upplåning.

Ett stöd till bosparande, kombinerat med startlån, skulle minska tiden markant för att spara ihop till en genomsnittlig etta på 30 kvadratmeter i 20 större kommuner. I genomsnitt skulle det, givet vissa antaganden, gå två år snabbare att spara ihop kontantinsatsen. I Stockholm skulle det ta längst tid, 20 år, följt av Uppsala, 14 år, och Göteborg, 13 år. I Borås, Kristianstad och Nyköping skulle det endast ta tre år att spara ihop till kontantinsatsen.

– Under alldeles för lång tid har staten låtit de boende stå för i princip hela finansieringen av boendet. Alla reformer måste naturligtvis finansieras, men den här rapporten visar att vi kan åstadkomma mycket för en ganska liten peng. Nu är det upp till den politiska viljan, säger Anders Lago.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige