Image

Protester mot riksdagens konferensplaner

STADSUTVECKLING Riksdagens planer på att bygga en konferensbyggnad på Helgeandsholmen väcker protester. Skönhetsrådet, länsstyrelsen och Stockholms stadsmuseum är mycket kritiska och menar att byggnationen innebär ett intrång i kulturmiljön och att byggnaden kommer att ligga i riskzonen för att bli översvämmad.
Publicerad den 24 April 2008

Riksdagen behöver nya lokaler där man bland annat kan ha konferenser och utskottssammanträden öppna för allmänheten. Man har utrett behovet i många år och kommit fram till att "puckeln" vid Norrström är bästa platsen.

– Byggnaden är en glaslåda som ligger likt en lysande sockel under Riksdagshuset. Man kommer att uppleva det som att huset står och svävar istället för att stå på en bärande grund, säger Martin Rörby, skönhetsrådets kanslichef, till Stockholm City.

Länsstyrelsen anser att byggnaden innebär "en negativ inverkan på
riksintresset för Stockholms innerstad."

– Det är också märkligt att man vill bygga på en plats som riskerar att hamna under vatten i framtiden. Det rimmar illa med de varningar riksdagen utfärdar kring klimathotet och översvämningar, säger Rörby.

Karl Gylje, handläggare på Stadsbyggnadskontoret tror inte att översvämningsrisken är så stor.

– Byggnaden ska klara den vattenhöjning som SMHI beräknat för de närmaste hundra åren. Den byggs i en vattentät konstruktion som kan liknas vid ett tråg, säger Gylje till Stockholm City.

Beslut ska fattas av stadsbyggnadsnämnden den 12 juni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige