Image

Projekt ska minska nyinflyttades energianvändning

Energi/miljö Ett nytt projekt ska ta fram en interaktiv utbildning som riktar sig till nyinflyttade bostadshyresgäster. Målet är att minska energianvändningen med 20 procent. Eskilstuna kommunfastigheter och Bostads AB Mimer är först ut.
Publicerad den 9 Januari 2014

I ett projekt som delvis finansieras av Energimyndigheten ska Interactive Institute Swedish ICT, SABO, Bostads AB Mimer, Eskilstuna Kommunfastigheter samt Länsstyrelsen i Södermanlands län och Västmanlands län ta fram en interaktiv utbildning som riktar sig till nyinflyttade hyresgäster.

Målet är att uppnå en energibesparing på 20 procent, vilket gynnar både hyresgästerna och miljön. Bostäder och lokaler står för nära 35 procent av energianvändningen i Sverige. Därför är det viktigt att minska energianvändningen i landets byggnader för att uppnå de nationella miljömålen. Ny energieffektiv teknik kan ge en viss besparing, men ändrar man dessutom beteende och skapar hållbara vanor kan energianvändningen minska ytterligare. Det här projektet kommer att utveckla, genomföra och utvärdera en interaktiv utbildning för nyinflyttade hyresgäster för att skapa förutsättningar för hållbara vanor.

- Vi vill kunna förmedla till människor att deras eget beteende är viktigt och att de nu har stora möjligheter att etablera hållbara vanor, säger Cecilia Katzeff, forskningsledare på Interactive Institute Swedish ICT och adjungerad professor i hållbar interaktionsdesign på KTH.

I projektet får hyresgästerna en återkoppling på den egna elanvändningen för varje apparat och kan på så sätt lägga grunden för nya hållbara vanor. Projektet bygger på tidigare forskningsresultat från Interactive Institute och blir en naturlig fortsättning på Allmännyttans Energisparkampanj som drivs av Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Eskilstuna Kommunfastigheter AB och Bostads AB Mimer deltar aktivt genom att utbilda sina fastighetsskötare och bovärdar, som i sin tur ser till att de nyinflyttade får ta del av den interaktiva utbildningen. Under det första året kommer 100 nyinflyttade hyresgäster i Eskilstuna och Västerås att få ta del av utbildningen, och därefter kommer utbildningen att spridas till alla som deltar i Allmännyttans Energisparkampanj via Sabo. I dag har cirka 130 allmännyttiga kommunala bostadsföretag med sammantaget 500 000 lägenheter anslutit sig till kampanjen.

- Vi är glada över att detta projekt nu blir verklighet. Det blir en naturlig fortsättning på Allmännyttans energisparkampanj, säger Nina Rådström-Oldertz, kommunikationschef på Sabo.

- Utmaningen ligger i att skapa en utbildning som motiverar hyresgästerna själva till att uppnå denna förändring, annars är det troligt att åtgärden inte får effekt, avslutar Cecilia Katzeff.

Interactive Institute leder projektet. Sabo, Eskilstuna kommunfastigheter AB, Bostads AB Mimer, och Länsstyrelsen i Södermanlands län och Västmanlands län deltar också aktivt i projektet. Projektet finansieras av Energimyndigheten och deltagande partners.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Max koncernchef Richard Bergfors: Nu trycker vi ännu mer på gasen

Bolag Max öppnar en ny restaurang på Hisingen i Göteborg. Hamburgerkedjan har därmed 131 restauranger i hela landet. Företagets koncernchef Richard Bergfors berättar för Fastighetssverige hur expansionsplanerna ser ut framåt. På de här platserna söker de lägen och så här många restauranger ska de öppna: "Sett ett visst ökat utbud av lokaler".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY