Image

Politiker kritiska till kontorisering

Stockholm Stockholmska politiker är kritiska till Statens Fastighetsverks planer att göra kontor åt Regeringskansliet i centrala Stockholm.
Publicerad den 2 Februari 2011

Statens Fastighetsverk förlängde inte Dansmuseets hyreskontrakt på Gustav Adolfs torg.

Planerna är att Regeringskansliet ska ta över byggnaden 2012 när Rosenbad ska renoveras.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) menar att det här bara är början.

”Det har kommit till min kännedom att staten har som långsiktig plan att få bort samtliga kommersiella aktörer på Drottninggatan för att bereda plats för rege¬ringskansliet. Effekterna skulle bli förödande för ett av Stockholms viktigaste promenadstråk. Nu står vi inför ett vägskäl. Antingen går Stockholm mot att bli en sluten förvaltningsstad eller också bejakar vi att utveckla och öppna upp det offentliga rummet”, skriver Madeleine Sjöstedt på DN Debatt.

Erik Slottner, vice gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus och ledamot i Stadsbyggnadsnämnden går ett steg längre än Sjöstedt.

? Det räcker inte med att sätta stopp för Fastighetsverkets planer, utan tvärtom att avkontorisera de bottenvåningar som idag används för kontor. Exempelvis skulle Finans-, Utbildnings- och Kulturdepartementets entréer kunna flytta från sina bottenvåningar längs gatan en bit in i huset, eller en våning upp, för att ge plats åt kommersiell verksamhet, säger Slottner.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige