Image
Bild: Plantagon

Plantagon vill göra allmänheten delaktig i växthuset

Bygg Genom så kallad crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering där många enskilda personer går in med små belopp för att finansiera angelägna projekt, vill Plantagon skapa delaktighet och engagemang kring projektet att bygga världens första vertikala växthus för stadsodling i Linköping.
Publicerad den 16 Maj 2012
Plantagon. Bild: Plantagon. Bild: Plantagon
Plantagon. Bild: Plantagon. Så här kan ett vertikalt växthus komma att se ut. Bild: Plantagon. Bild: Plantagon
Så här kan ett vertikalt växthus komma att se ut. Bild: Plantagon.

– Första spadtaget till växthuset är taget, finansieringen är säkrad och en avsiktsförklaring har tecknats mellan Tekniska Verken och Plantagon. Av den totala investeringen på 200 miljoner kronor som görs i byggnaden i Linköping, har en miljon kronor reserverats för att kunna bjuda in allmänheten i projektet, säger Hans Hassle, Plantagons vd.

Plantagon vänder sig framför allt till allmänheten i Linköping, men även intresserade i hela landet, som vill vara delaktiga i projektet. Genom crowdfunding-tjänsten Funded By Me, kan vem som helst bli mikrofinansiär - i världens första vertikala växthus för storstadsodling - för så lite som tio kronor och uppåt.

För 10 kronor kommer finansiärens namn att bli synligt i växthuset. En investering på 50 kronor och uppåt innebär även en möjlighet att få ta del av första skörden. För 10 000 kronor och uppåt ingår även en föreläsning inom Urban Agriculture eller om Plantagons organisationsmodell Companization som skapar förutsättningar för ett mer ansvarstagande företagande.

– Vårt mål med att använda oss av crowdfunding på det här sättet, är att engagera allmänheten i växthusprojektet i Linköping. Byggnaden som är på tolv våningar kommer att innehålla 4 000 kvadratmeter odlingsbar yta som kan producera cirka 500 ton grönsaker per år. En del av byggnaden kommer att bli ett forskningscenter, med möjlighet att bli världens första inom Urban Agriculture, säger Hans Hassle.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige