Image
Generösa balkonger och fasad i sinus korrigerad plåt är utmärkande för Brf Qvillestaden.
Generösa balkonger och fasad i sinus korrigerad plåt är utmärkande för Brf Qvillestaden. Bild: Peab

Peab utvecklar Göteborgs nya Majorna

Bygg/Arkitektur Synen på Brämaregården på Hisingen håller på att förändras. Här planerar Peab Bostad att uppföra 90-talet nya lägenheter med en första inflyttning sommaren 2018.
Publicerad den 11 Maj 2016

Det är ingen tvekan om att centrala Göteborg håller på att förstoras när allt fler byggprojekt etableras på södra Hisingen. Porslinsfabriken och Kvillebäcken står till stora delar redan färdigt. Längre fram i tiden väntar Karlastaden och Frihamnen. Från dessa områden är det bara fem till tio minuters resa till centrala Göteborg med spårvagn, buss, båt och med stor sannolikhet linbana.

Bara några stenkast mellan nämnda stadsdelar ligger Brämaregården som en slumrande pärla. En arbetarstadsdel som nu står inför en ordentlig upprustning och med en potential att få samma kultstatus som Långgatorna, Haga eller delar av Majorna.

– När vi engagerade oss i Porslinsfabriken fanns det många olyckskorpar som var framme och menade att området kring Backaplan inte var attraktivt. I dag är det ett av de mest lyckade bostadsprojekten i Göteborg, konstaterar Pehr-Olof Olofsson, regionchef för Peab Bostadsutveckling.

– Nu har vi samma förhoppningar på Brämaregården och med Brf Qvillestaden tar vi ledartröjan för utvecklingen av stadsdelen.

Antalet byggbara tomter i Brämaregården är få. När Peab Bostadsutveckling fick möjlighet att förvärva den aktuella tomten, så bestämde bolaget att satsa lite utöver det vanliga. Två välrenommerade arkitektbyråer, Bornstein Lyckefors och Sydväst Arkitektur och Landskap, har tillsammans format en attraktiv boendemiljö. De har lyckats kombinera en modern och effektiv arkitektur med särdragen från de kringliggande landshövdingshusen. Och precis som med grannfastigheterna finns det välkomnande innergårdar som lockar med grönska och utrymme för en mängd olika aktiviteter.

– Brf Qvillestaden är ett spännande byggprojekt på flera plan. Vi använder oss av en rationell byggteknik för att kunna lägga mer resurser på det som bostadsrättsinnehavarna ser och utnyttjar, säger Sofia Ulm Wallin, projektansvarig på Peab Bostad.

– Det har resulterat i att vi kan erbjuda en spännande och genomtänkt arkitektur både utvändigt och invändigt. En lummig och levande gårdsmiljö tror vi kommer vara tilltalande för många olika målgrupper och familjekonstellationer.

– Ytterligare ett särdrag för Brf Qvillestaden är att hälften av lägenheterna kommer vara 1,5:or på 42 kvadratmeter. Vi vet att det finns ett stort behov av lägenheter till en kategori yngre köpare. Men även andra typer av mindre hushåll kan mycket väl passa för dessa mindre bostäder.

– Samtliga lägenheter upplevs som rymliga och har generösa balkonger eller uteplatser och i vissa fall även entrébalkonger där husets loftgångar har utnyttjas på ett smart sätt. Det räcker att titta på balkongernas utformning för att förstå att Brf Qvillestaden skiljer sig från det ordinära utbudet.

Förutom närheten till centrala Göteborg så är det bara en kort promenad till Killers Park Ramberget som bjuder på några av stadens finaste utsiktspunkter. För barnfamiljer kan det vara bra att känna till att det finns en mängd för- och grundskolor i stadsdelen Lundby och att det är nära till gymnasie- och högskola på Lindholmen.

Fakta Brf Qvillestaden

Antal lägenheter: 90-talet, fördelade på två etapper.

Produktionstid: 2016-2018

Prisintervall: 2 085 000 – 4 495 000 kr

Månadsavgift: 2 705 – 5 107 kr

Arkitektbyråer: Bornstein Lyckefors och

Sydväst Arkitektur och Landskap

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige